Publicerad: 27 augusti 2019

Heltidsresan

SKL och Kommunal arbetar gemensamt i ett femårigt projekt för att heltidsarbete ska bli norm. Projektet kallas för Heltidsresan.

På projektets webbplats finns information, presentationer, verktyg och statistik för att underlätta resan från deltid till heltid.

Heltidsresan

Filmer om heltidsresan

Reportage om heltidsresan

Skolan, vården och omsorgen börjar få svårt att rekrytera personal samtidigt som majoriteten i den kvinnodominerade sektorn jobbar deltid. Filmen ger en snabb orientering om varför heltid som norm behövs och vad som är viktigt att tänka på för att förändringen ska falla väl ut.

Att införa heltid med framgång

Föreläsning av Myrna Palmgren, doktor i optimeringslära.

Processverktyget Pilen

När vi ska skapa heltid som norm i välfärden behövs allas goda tankar. Filmen går igenom allt du behöver veta för att jobba med processverktyget Pilen.

Övning i att organisera och bemanna

Att gå från deltid till heltid kan innebära att det under vissa tider finns mer personal än det finns arbetsuppgifter, och tvärt om. Med övningen Organisera och bemanna får vi överblick över den dagliga verksamheten och undersöker vad vi kan förändra för att få en bra balans mellan arbetsuppgifter och bemanning. Filmen går igenom allt du behöver veta för att genomföra övningen.

Material för gruppövningar

Här hittar du material för att genomföra de två gruppövningarna Pilen samt Organisera och bemanna.

Två gruppövningar att genomföra på APT (Powerpoint, nytt fönster)

Instruktioner till dig som är handledare vid gruppövningar (PDF, nytt fönster)

Projektgrupp

Har du frågor, synpunkter, erfarenheter eller idéer som rör Heltidsresan? Kontakta våra samordnare på heltid@skl.se eller heltid@kommunal.se.

Kurser och konferenser

Informationsansvarig

  • Lars-Ove Brander
    Handläggare

Kontakt

Välkommen att skicka din fråga till SKL!

Gäller din fråga arbetsrätt eller kollektivavtal/förhandling?

SKL:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det.
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!

Sidfot