Publicerad: 15 juni 2018

Exempel – så har andra gjort med feriejobb

Många kommuner jobbar aktivt med feriejobb för unga. Här delar fem kommuner med sig av erfarenheter och exempel från sitt arbete med feriejobbare sommaren 2014.

Luleå kommun

Luleå kommun har ett stort utbud av feriejobb, alltifrån parkarbete till IT- och samhällsprojekt. För att driva samhällsprojekten framåt valde kommunen att anställa gruppledare i tjugoårsåldern. Tillsammans med feriejobbarna undersökte de Luleå och utarbetade förbättringsförslag för stadens utveckling.

Jönköpings kommun

I Jönköping försöker kommunen att bryta de könsroller som finns i arbetslivet genom att erbjuda tjejer jobb i vaktmästeriet och killar jobb inom äldreomsorgen. Kommunen har också erbjudit feriejobb som exempelvis street-dance, sång och teater som avslutades med en liten turné med förställningar runt om i Jönköping.

Västerås stad

Västerås stad har ett långsiktigt perspektiv och satsar på att locka tekniskt intresserade då efterfrågan på ingenjörer i framtiden kommer vara stor. Till exempel har Västerås stad haft ett samarbete med Mälardalens högskola och Automation Region som hette ”Hello World!” och riktade sig till gymnasietjejer som är intresserade av design, programmering och kommunikation.

Ovanåkers kommun

I Ovanåkers kommun låter man ungdomar som feriejobbar planera och genomföra olika evenemang i stället för att rensa ogräs. Ungdomarnas insatser blev en succé och resulterade i att budgeten för feriejobb ökade från 400 000 kronor till 1 miljon från ett år till ett annat.

Botkyrka kommun

I Botkyrka har feriejobbare drivit bloggen och Instagramkontot @Botkyrkasommar. Där skrev de om hur andra ungdomar i kommunen upplever sina feriejobb. Botkyrka kommun har också haft ett samarbete med Konsthallen som innebar att några ungdomar fick möjlighet att åka till Venedig och arbeta med konst, foto, skrivande och bloggande.

För att nå ut med Botkyrkas feriejobb annonserade man i lokalpressen, satte upp affischer, informerade på skolor och använde sociala medier.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Sidfot