Valfriheten innebär att patienten kan välja och välja om utförare samt att ersättningen till utföraren följer patientens val.
Enligt hälso- och sjukvårdslagen är varje landsting och region skyldig att införa vårdvalssystem som ger medborgarna rätt att välja mellan olika vårdgivare i primärvården. Alla vårdgivare som uppfyller de av landstinget beslutade kraven i vårdvalssystemen ska ha rätt att etablera sig i primärvården med offentlig ersättning.
När landstinget beslutat att införa ett vårdvalssystem ska lagen om valfrihetssystem, LOV, tillämpas.
Lag om valfrihetssystem, LOV, tillämpning
Inom övrig hälso-och sjukvård är det frivilligt att införa vårdvalssystem. Det är varje landsting eller region som beslutar om valfrihetssystem ska införas och inom vilka områden, vilka krav som ska ställas och hur ersättningen ska utformas.
Det vanligaste är att landstinget eller regionen tillämpar lagen om valfrihetssystem, LOV,
men även lagen om offentlig upphandling, LOU, kan bli aktuell.
Likheter och skillnader mellan LOU och LOV
I valfrihetssystemen ska det alltid finnas ett fastställt alternativ, så kallat ickevals-alternativ, om till exempel den äldre inte har möjlighet eller inte vill välja vem som ska utföra tjänsten.
När enskilda personer kan välja mellan olika utförare av nämndens tjänster, ska nämnden lämna information om samtliga utförare. Informationen ska vara saklig, relevant, jämförbar,
lättförståelig och lättillgänglig.
Grunderna i vårdvalssystemet ska vara att ersättningen följer den enskildes val av utförare och att privata och offentliga vårdgivare behandlas lika. Det är upp till varje landsting att besluta om ersättningens närmare utformning.
Den nya patientlagen innebär att patienter ska ha möjlighet att välja offentligt finansierad primärvård och öppen specialistsjukvård i hela landet. Valmöjligheten i slutenvården regleras i en rekommendation från SKL.
SKL:s arbete med att stärka patientinflytandet i hälso- och sjukvården
Beslutsstöd i frågan om utomlänsersättning i samband med listning utanför det egna hemlandstinget
Patienter som aktiva medskapare i ledning och styrning
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, är tillsynsmyndighet för verksamheterna
Konkurrensverket är tillsynsmyndighet för olika valfrihetssystem
Tack för att du hjälper oss!