Publicerad: 28 februari 2019

Handslag för att stärka Sveriges röst i EU

Sveriges EU-minister Ann Linde bjöd 7 december 2016 in arbetsmarknadens parter till ett så kallat EU-handslag. Handslaget var startskottet på ett arbete för att gemensamt arbeta för att stärka delaktigheten, kunskapen och engagemanget i Sverige när det gäller frågor som beslutas inom EU-samarbetet.

Flera av SKL:s medlemmar arrangerade lokala och regionala handslag med EU-minister Ann Linde under 2017 och våren 2018. Här kan du läsa mer om dessa samt hitta länkar till aktuell information.

Utredningen EU på hemmaplan

EU på hemmaplan, Regeringen

Regeringen tillsatte i juni 2014 en utredning med uppdrag att utreda möjligheterna att främja insyn, delaktighet och inflytande för individer och aktörer i Sverige när det gäller frågor som beslutas inom EU.

Utredningen presenterade i början av 2016 betänkandet EU på hemmaplan. Betänkandet utgår ifrån de tre övergripande områden i utredningen; kunskapshöjande åtgärder, ökad delaktighet och insyn samt bättre informationstillgång.

EU-handslag 2017–2018

 • 2019-02-28
  Norra Sverige
  Det första regionala handslaget genomfördes den 22 februari i Skellefteå med Europaforum Norra Sverige och dess ordförande Erik Bergkvist.
 • 2018-05-08
  EU-forum med EU-minister Ann Linde
  Den 8 maj bjöd EU- och handelsminister Ann Linde in alla de aktörer som ingått EU-handslag till ett EU-forum. Aktörerna var således representanter för kommuner och regioner men också representanter från utbildningsförbund, elevkårer, högskolor och universitet.
 • 2018-04-20
  Sydöstra Skåne
  När Ystads kommun, Simrishamns kommun, Sjöbo kommun, Tomelilla kommun och Sydöstra Skånes samarbetskommitté ingick EU-handslag med regeringen och EU-minister Ann Linde stod ungdomars delaktighet i fokus.
 • 2018-03-23
  Region Uppsala
  Fredagen den 23 mars besökte EU- och handelsminister Ann Linde Uppland och ingick EU-handslag med Uppsala kommun, Enköpings kommun, Heby kommun, Håbo kommun, Tierps kommun och Östhammars kommun samt Region Uppsala och Länsstyrelsen i Uppsala.
 • 2018-03-02
  Gislaveds kommun, Region Jönköping med flera
  EU- och handelsminister Ann Lind besökte den 2 mars 2018 Gislaveds kommun. Ett EU-handslag ingicks med Gislaveds kommun, Jönköpings kommun, Habo kommun, Vetlanda kommun, Värnamo kommun samt Småland Blekinge Halland South Sweden.
 • 2018-01-24
  Region Västmanland
  Den 24 januari 2018 ingick Region Västmanland, Västerås stad, Kungsör kommun, Mälardalens Högskola och Länsstyrelsen i Västmanland ett EU-handslag med EU- och handelsminister Ann Linde.
 • 2017-11-28
  Region Gävleborg
  Den 28 november samlades politiska företrädare för Region Gävleborg, Gävle kommun, Ovanåkers kommun samt prorektorn för Högskolan i Gävle och ingick EU-handslag med EU- och handelsminister Ann Linde.
 • 2017-11-07
  Värmland
  EU-och handelsminister Ann Linde ingick den 7 november ett EU-handslag med Region Värmland, Karlstad kommun, Storfors kommun och Karlstad universitet.
 • 2017-10-04
  Dalarna
  Den 4 oktober besökte EU- och handelsminister Ann Linde Dalarna och ingick EU-handslag med Region Dalarna, Falu kommun, Hedemora kommun, Borlänge kommun och Säter kommun.
 • 2017-09-29
  Västsverige
  EU- och handelsminister Ann Linde har ingått ett EU-handslag med Västra Götalandsregionen, Göteborgsregionens kommunalförbund och Göteborgs stad.

Kontakt

Välkommen att skicka din fråga till SKL!

Gäller din fråga arbetsrätt eller kollektivavtal/förhandling?

SKL:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det.
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!

Sidfot