Publicerad: 27 maj 2019

Externa webbplatser med bra EU-information

Här har vi samlat webbplatser och podcasts som vi tycker har bra och relevant innehåll och som kan vara användbara i arbetet med att lära andra om EU.

Webbplatser

Europaportalen

Nyhetssajten Europaportalen bevakar svensk EU-politik och utvecklingen i Europa. Vi producerar och sammanställer nyheter och ger aktuell överblick i olika ämnen. Läs nyheter på hemsidan eller prenumerera på nyhetsbrevet.

Europaportalen

Nättidningen Altinget

Altinget EU-politik från både Bryssel och riksdagen genom nyheter, fördjupningar, bakgrund och debatt. De följer beslutskedjan från förslag till lag och ger inblick i de stora kommande politiska frågorna såsom Brexit, flyktingkrisen och säkerhetspolitiken.

Altinget.se

Den här gången röstar jag

Europarlamentets kampanj för att öka valdeltagandet till EU-valet 2019.

Denhärgångenröstarjag.eu

Det här gör EU för mig

Europaparlamentets webbplats "Det här gör EU för mig" som innehåller hundratals exempel på vad EU gör för oss EU-medborgare, både i vår vardag, vår region och på olika sakområden.

Det här gör EU för mig

Riksdagens EU-information

Lättillgänglig och faktabaserad information om EU.

Riksdagens EU-information

EU-kommissionens informationsmaterial

Kommissionens portal för broschyrer, bildspel och handlingar.

EU-kommissionen publikationer

Sieps EU-kurser

Korta filmer som redogör för hur EU fungerar, dess regelverk och hur samarbetet vuxit fram från Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps). Kurserna finns under titeln Grundläggande EU-kunskap.

Sieps EU-utbildningar

Podcasts

Ni hittar samtliga podcasts via distributionstjänster där poddar finns.

Brysselbubblan

Brysselbubblan – en podcast om Europa och EU-politik. Av och med journalisterna Sigrid Melchior och Teresa Küchler. Drivs i samarbete med nättidningen Altinget.

Brysselbubblan

Europapodden

Sveriges Radios uppföljare till EU-podden där Caroline Salzinger med gäster följer politiken och debatterna, skandalerna och glädjeämnena i Europa 2019.

Brexitpodden

Tillsammans med gäster diskuterar Rickard Ydrenäs, före detta handläggare i Europaparlamentet olika skeenden i förhandlingarna kring Brexit.

Brexitpodden

UD-podden

Utrikesdepartementets pod om Sverige utomlands. Vad gör Sverige egentligen? Hur ser vardagen ut för en diplomat och hur blir man ambassadör?

UD-podden

Huvudstadspodden

En podcast om stort och smått i den europeiska politiken. Här får du utöver nyheter också bakgrunder, personporträtt och lite kuriosa. Allt serverat av tre "EU-nördar" (deras eget ordval) som arbetar på insidan i Bryssels långa korridorer.

Huvudstadspodden

Debattpodden

En podd där tidningen Dagens Samhälles krönikörer och andra kommentatorer med insikter och utsikter samtalar om aktuella frågor.

Debattpodden

Gäller din fråga arbetsrätt eller kollektivavtal/förhandling?
SKL:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det.Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!

Sidfot