Publicerad: 13 april 2016

Svensk rapportör för integration i Europarådet

Europarådets kommunalkongress har utsett Yoomi Renström (S), kommunstyrelsens ordförande i Ovanåker, till rapportör för den lokala nivåns roll och ansvar för integrationsprocessen.

Europarådets kongress för lokala och regionala organ (CLRAE) har beslutat att granska vilka möjligheter kommuner och regioner i Europa har för ett bra mottagande och integrationsarbete. CLRAE har utsett den svenska delegaten Yoomi Renström (S) till rapportör för den kommande rapporten.

- Med tanke på det som händer i världen och i Europa idag är frågan om migration och integration den politiskt viktigaste frågan i Europa. I en situation när så många människor tvingas lämna sina hem och söka sig till andra länder måste vi ställa oss frågan om vem skyddar dem och respekteras deras mänskliga rättigheter? Rapporten kommer att fokusera på det lokala konkreta arbetet men också det politiska ansvar vi har för alla människor, säger Yoomi Renström.

De mest utsatta grupperna som barn, kvinnor och minoritetsgrupper kommer att stå i särskilt fokus. Rapporten kommer även att analysera vilken inverkan den nationella migrationspolitiken har på kommunernas arbete – från mottagande till arbete med integration.

Arbetet med rapporten påbörjas nu och beräknas vara klart under 2017.

Fakta

Europarådet kongress för lokala och regionala organ (CLRAE) arbetar med mänskliga rättigheter och demokrati på lokal nivå. CLRAE består av förtroendevalda från kommuner och regioner i Europarådets 47 medlemsländer. Sverige företräds av tolv kommun- och landstingspolitiker.

Läs vidare
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!

Sidfot