SKL arbetar på flera sätt för att stärka människorättsperspektivet i styrning och ledning. Syftet är att skapa genomslag och långsiktighet för de internationella åtaganden som Sverige gjort.
Det blir viktigt att inte bara tillgodose och skydda rättigheterna utan även att säkerställa på vilket sätt det görs. Mänskliga rättigheter är då både ett mål och men också ett medel vid utveckling av offentlig verksamhet.
SKL har drivit ett utvecklingsprojekt tillsammans med 11 kommuner och 3 landsting och regioner med syftet att utveckla former för hur mänskliga rättigheter kan integreras i styrning och ledning på lokal och regional nivå. Ta del av erfarenheter och exempel:
Inspirationsskrift: Mänskliga rättigheter i styrning och ledning
Låt rättigheterna utgöra grunden för verksamheten och använd rättighetsprinciperna som vägledning.
En vägledning som beskriver hur en organisation kan utveckla sitt övergripande styr- och ledningssystem för att erbjuda mer jämlika välfärdstjänster inom exempelvis hälso- och sjukvården, skolan och socialtjänsten.
Göra jämlikt är att göra skillnad: vägledning för jämlik ledning och styrning
EU-myndigheten Fundamental Rights Agency (FRA) har tagit fram ett webbaserat verktyg om hur man kan arbeta med mänskliga rättigheter på lokal och regional nivå samt hur man kan samverka med andra samhällsnivåer. Det innehåller exempel på erfarenheter från hela Europa.
Handledning: Att göra rättigheter till verklighet, svenska (PDF, nytt fönster)
Tack för att du hjälper oss!