Den 1 januari 2019 träder revideringar i lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk i kraft. Den ger samtliga nationella minoriteter utökade rättigheter till bland annat information och inflytande. Barns och ungas möjligheter till inflytande ska främjas särskilt.
Från den 1 januari 2019 träder ändringar i lagen (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk i kraft. Ändringarna förstärker rättigheterna för urfolket samerna och de övriga nationella minoriteterna judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar. För kommuner, landsting och regioner innebär det bland annat utökad informationsskyldighet och skyldighet att anta mål och riktlinjer för minoritetsarbetet.
Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget är ansvariga myndigheter och på deras gemensamma webbplats finns detaljerad information om den nya lagstiftningen och vad den innebär för kommuner, landsting och regioner.
Minoritetspolitik, minoritet.se
Lag (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk
Förutom de bestämmelser som omfattar samtliga nationella minoriteter finns särskilda rättigheter som gäller i de så kallade förvaltningsområdena för finska, meänkieli och samiska. I de kommuner som ingår i förvaltningsområdena kan de nationella minoriteterna använda sitt språk i kontakt med myndigheter. Kommunerna ser också till att det finns personal som behärskar språket eller språken och erbjuder barn- och äldreomsorg på minoritetsspråken. Ett stort antal kommuner, landsting och regioner ingår i ett eller flera förvaltningsområden:
Kommuner i förvaltningsområdet för meänkieli
Kommuner i förvaltningsområdet för finska
Kommuner i förvaltningsområdet för samiska
Frivillig ansökan för kommuner om att ingå i förvaltningsområden
Landstingen i förvaltningsområdena för finska, meänkieli och samiska ska också stödja användningen av de tre minoritetsspråken. De behöver inte ansöka frivilligt utan ingår i en kommuns ansökan och får årligen statsbidrag för merkostnader.
Landstingen i förvaltningsområdena
Sametinget och Länsstyrelsen i Stockholm ska se till att lagen om nationella minoriterer efterlevs. De två myndigheterna är också ansvariga för kunskapshöjande insatser. De
nationella minoriteterna ska synliggöras och beslutsfattare, tjänstemän och allmänheten ska känna till deras rättigheter. Sametinget ansvarar för samerna. Länsstyrelsen i Stockholms län ansvarar för judarna, romerna, sverigefinnarna och tornedalingarna.
Rättigheterna för samiska, meänkieli och finska är förstärkta i de så kallade förvaltningsområdena, men lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk gäller i hela Sverige och för alla de fem nationella minoriteterna. Den nya lagstiftningen om att anta mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete gäller till exempel alla kommuner, landsting och regioner.
Läs vidare om vad som gäller utanför förvaltningsområdena
Råd och åtgärder som kan förbättra arbetet med de nationella minoriteterna
Tack för att du hjälper oss!