Publicerad: 24 oktober 2018

Se webbinarier om hot, hat och våld mot förtroendevalda

SKL har genomfört fyra webbinarier och nu kan du se dem i efterhand. Vi kommer att fortsätta under 2018 – 2019 med att webbsända ett antal fler seminarium på temat.

SKL genomför en satsning inom hat, hot och våld mot förtroendevalda kvinnor och män. Dessa webbinarier genomförs som en del i att ge stöd till medlemmar där förtroendevalda utsatts.

Att göra en polisanmälan vid hat, hot och våld

I webbinariet ges råd och tips om hur du gör en bra polisanmälan om du eller någon annan har utsatts för hot, hat och våld som förtroendevald.

Gäster i studion: Eva Sund och Daniel Godman från Polismyndigheten.

Ansvar och roller

Hur bibehålls trygghet och hur gör man det möjligt för en förtroendevald att verka i sitt demokratiska uppdrag även under perioder av utsatthet? I webbinariet diskuteras ansvar och roller när en förtroendevald blir utsatt för hot, hat och våld.

Gäster i studion: Jan Klauser säkerhetschef i Ängelholm, Maria Agge vid Polismyndigheten och Anna-Karin Jonsson biträdande säkerhetschef vid Riksdagen.

Direkt stöd till förtroendevalda som utsätts för hot och hat

Webbinariet handlar om att förbereda sig för vilket stöd som ska ges till de förtroendevalda när de blir utsatta.

Gäster i studion: Peder Englund, säkerhetschef i Borås stad och Agneta Peterson vid Falck Academy.

Att möta digitalt hat

Det finns en förskjutning i tonen av det demokratiska samtalet, inte minst i de sociala medierna. Hot- och hatfulla uttryck mot förtroendevalda blir allt vanligare.

Gäster i studion: Fredrik Konnander från MSB som pratar om informationspåverkan, Johanna Davide från Vaxholms kommun som varit med och startat ”Fråga Vaxholms politiker” på Facebook, samt Lisa Kaati från FOI som forskat kring Digitalt hat.

Informationsansvarig

  • Anna-Lena Pogulis
    Projektledare
  • Greta Berg
    Handläggare
Gäller din fråga arbetsrätt eller kollektivavtal/förhandling?
SKL:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det.Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!

Sidfot