Kontroll medför att fel kommer att upptäckas och det måste då finnas en tydlig linje för vilka åtgärder som ska vidtas, beroende på vilken typ av fel som upptäckts. En grundregel är att alltid agera snabbt. Det får inte råda någon tveksamhet om hur man ska agera när en svår situation uppstår.
Genom att vara uppmärksam på signaler på obalans i den löpande ekonomiska uppföljningen och föra en kontinuerlig dialog med utföraren kan förhoppningsvis händelser förebyggas.
Signaler på ekonomisk obalans, webbutiken
Information kring vad som är viktigt att tänka på om ni drabbas av så kallade bluffakturor. Där ni fakturerats för varor och tjänster som ni inte har beställt. Tips på hur ni går tillväga för att polisanmäla och bestrida betalningsansvar.
Bestrid bluffakturor, Polisen (PDF, nytt fönster)
Svensk Handel - hantera bluffakturor
Svensk Handel pubicerar en varningslista som varnar för bluffakturor, företag med oseriösa försäljningsmetoder och för erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande.
Givetvis händer det också att den egna kontrollen brister. Någon som har uppdraget att attestera har inte fullföljt uppdraget så som det är bestämt. Det kan innebära att kommunen eller landstinget kan lida skada och att förtroendet kan påverkas negativt. Konsekvenser av bristande kontroll blir givetvis olika beroende på de bakomliggande orsakerna eller avsikten och på allvaret i situationen
Att styrelser och nämnder i kommuner och landsting sköter sina uppgifter granskas av revisorerna. Brister i den interna kontrollen kan leda till att revisorerna riktar anmärkning mot ansvariga förtroendevalda alternativt avstyrker att ansvarsfrihet beviljas, vilket också kan bli fullmäktiges beslut.
Ta del av stödmaterial för att arbeta med intern styrning och kontroll
Lär dig att förebygga, upptäcka och hantera korruption (e-utbildning)
Tack för att du hjälper oss!