Publicerad: 16 november 2017

Internationella workshops – erfarenheter och ny kunskap

Erfarenheter och ny kunskap som det internationella ledarprogrammet för kvinnor och toppolitiker har fått tagit del av och skapat tillsammans.

Kampalas vision 2016, Uganda

Kampalas vision 2016, Uganda

Kampala i Uganda, 2016

Det tredje programmet avslutades efter 18 månader i december 2016. Fokus under workshopen var "My journey, my lessons learnt and way forward". Mentorerna coachade och stöttade i detta arbete. Deltagarna avslutade med att varje land eller flera grannländer fick arbeta med dess utmaningar och förslag på lösningar på dessa.

Syftet var att bygga nätverk landsvis som kan fortsätta att träffas och stötta varandra i uppdraget som toppolitiker för att fortsätta utveckla välfärden och demokratin. Flera tog upp att det handlar om att stärka demokratin, poor
democracy pratade många om, fortsätta att utveckla ledarskapet och att bekämpa korruption. Gruppen var också på studiebesök i ett av Kampalas fem distrikt som hette Makindye Division Urban Council. Där berättades det om ett högt valdeltagande på 70 procent i senaste valet och en härlig framtidstro.

I Kampala bor drygt 5 miljoner människor. Det kallas för Afrikas pärla och ligger vid Victoriasjön. Nilens källa finns inte långt därifrån och den flyter sedan genom elva länder. Landet förknippas med Idi Amin, som försattes i landsflykt 1978 efter att ha suttit vid makten sen 1971. Nu leder Museveni landet sedan många år tillbaka.

Deltagare i det internationella ledarprogrammet - workshop i Belgrad, Serbien maj 2016

Workshop i Belgrad, Serbien maj 2016

Belgrad i Serbien, 2016

Det som var unikt på den här workshopen var att deltagarna i program tre hade en politikerkollega med sig som var man. Syftet var att få stöd i sitt förändringsarbete på hemmaplan. Alla deltagare arbetar med en ”strategic issue”, en utmaning eller förändring som man vill uppnå i sitt uppdrag som politisk ledare under sina 18 månader i programmet.

Deltagarna besökte även kommunen Savski Venac och fick möjligheten lyssna på borgmästaren som berättade om struktur och utmaningar. Dagarna inleddes med att bara de nya deltagarna i program fyra träffades samt mentorerna från Sverige.

Deltagare i ledarprogram, Morogora i Tanzania 2015

Morogoro i Tanzania, 2015

Deltagarna hade förmånen att vara med på kommunfullmäktigemötet när vår värd Kibena Kingo blir utnämnd till borgmästare i Morogoro. Det var extra roligt och högtidligt eftersom Kibena också avslutade programmet .Temat på avslutnings workshopen var ”min resa” under programmet och framåt, för mitt ledarskap och för mitt land  .Med syfte att reflektera och lära samt fortsätta utvecklingen. Vår förhoppning är att deltagarna från samma land eller närliggande länder fortsätter att ha nätverk med varandra samt stärka och utveckla sig själva och landet.

 

Doboj Jug i Bosnien Herzegovina, 2015

När de östeuropeiska deltagarna träffades, besökte de borgmästaren Jasminka Begic i Doboj Jug för att ta del av hennes arbete och resultat.

Ett besök som gjorde stort intryck på deltagarna och som också gav genomslag i ett långt TV-inslag i bosnisk TV.

Livingstone i Zambia, 2014

Det första ledarprogrammet avlutades i Zambia december 2014. Det fördes samtal om hur deltagarna och deras kommuner och regioner har utvecklats under programmets gång.

- Det var fantastiska berättelser om hur deras ledarskap och demokratin hade stärkts, även de som personer, berättar flera mentorer.

Mentorerna gav deltagarna feedback och råd till fortsatt utveckling. Varje land, även Sverige, arbetade med frågan om hur jämställdheten bland toppolitiker kan ökas.

Deltagare från Kenya och Nairobi 2014

Nairobi i Kenya, 2014

I maj 2014 åkte sju toppolitiker och SKL tillsammans med ICLD för tre dagars workshop tillsammans med toppolitiker från Kenya, Sydafrika, Uganda, Zimbabwe och Zambia. Berättelser om vad programmet har bidragit till:

– Jag organiserar möten, pratar mer med människor, jag är inte rädd, jag vet och tror på att jag är den rätta personen!
Jag bjuder in både motståndare och de som tycker lika, jag har förändrats och blivit modigare, jag var så nervös när de bad mig bli politiker, säger Dorothy, som tidigare var lärare. Nu dricker alla rent vatten i kommunen, det känns bra.

– Jag trodde aldrig att jag skulle bli politiker! Jag kampanjade i 6 mån, jag tog chansen och vann valet. Jag har förändrats så mycket! Det är kul att få medverka till att medborgarna får vara med och själva tar ansvar för en del av budgeten, berättar Malin som tidigare var socialarbetare.

Deltagare från Chisinau i Moldavien, 2014

Chisinau i Moldavien, 2014

I april 2014 träffades borgmästare och kommunalråd från Moldavien, Georgien, Serbien, Bosnien Hercegovina och Sverige. Det diskuterades utmaningar och åtgärder för att stärka och utveckla demokratin och det politiska ledarskapet samt jämställdhet. Dialogen, relationer,
transparens, information och civilsamhällets delaktighet är några områden som behöver förstärkas.

Gruppen besökte även kommunen Budesti med 5000 invånare. Borgmästaren Nina Costiuc visade verksamhet i skolor och i näringslivet. Hon berättade om kommunens enorma utveckling sen början av 90-talet i samarbete med flera länder. Vi besökte även borgmästaren i Chisinau och fick möjlighet att lyssna på och samtala om huvudstadens utmaningar.

Det blev många samtal och erfarenhetsutbyten som resulterade i ny gemensam kunskap.

Programmmets start 2013

Den första träffen i programmets historia skedde i Stockholm 2013. Det var mycket som var nytt för alla, men det blev bra och roliga  dagar. Gruppen besökte bland annat Stockholms stadshus. Kommunfullmäktiges ordförande Margareta Björk var värd och hon berättade om sitt uppdrag och visade oss runt i huset. Att besöka Gyllene salen och Blå hallen där Nobelpriset delas ut var mycket högtidligt för besökarna.

Första gruppen vid det internationella programmets start i Stockholm 2013.

Läs vidare

Hjälpte informationen på sidan dig?


User information

Tack för att du hjälper oss!

Sidfot