Publicerad: 6 april 2018

Tre toppolitiker berättar om att delta i ledarprogram

Hans-Göran, Gabriella och Clas gick SKL:s ledarprogrammet 2013-2014. I tre korta filmer får du veta vad de tycker om programmet och hur det har påverkat deras uppdrag och ledarskap.

Filmerna är inspelade i Almedalen 2014. Personerna agerar utifrån sitt förtroendeuppdrag vid det tillfället.

Hans-Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande, Värnamo kommun  

Före detta polis med flera chefsutbildningar i bagaget var tveksam till att gå ett ledarprogram. Han konstaterar att det är viktigt att vi tar oss tiden, inte bara för vår egen skull, att lära mer om att leda en politiskt styrd organisation och att vara ledare. Man växer som människa när man möter andra ledare. Det absolut bästa var blandningen med partier och från hela Sverige. Oppositionsrådet gick samtidigt eftersom det är viktigt med bra samarbete för att leda. Uppdraget har förändrats i och med att samhället har förändrats. Förtroendeuppdraget är också mer ifrågasatt och utsatt. Vi måste träffa och möta medborgarna mer mellan valen.

Gabriela Bosnjakovic, oppositionsråd, Vara kommun

Vi står alla inför liknande utmaningar som påverkar uppdraget och ledarskapet. Därför var det enkelt och lärorikt att mötas över partigränserna. Vi är ensamma i våra roller så det kollegiala utbytet är det bästa med programmet. I det mötet kan jag även hitta min egen ledarstil. Vi arbetade mycket med hur vi kommunicerar med medborgarna som är en viktig del i uppdraget och som jag kan påverka och utveckla.

Clas Jacobsson, oppositionsråd, Landstinget Dalarna

Programmet har gett mig värdefulla kontakter, hur man driver frågor framåt och att samarbeta med tjänstemännen. Jag har vuxit som människa. Jag vill förändra och då måste jag lyssna på andra. Uppfinner politik gör man bra tillsammans med patienter. Jag har idag större respekt och förståelse för olika åsikter och dess betydelse för att förändra, det som är min drivkraft. Det har blivit roligare med politik efter programmet.

Hjälpte informationen på sidan dig?


User information

Tack för att du hjälper oss!

Sidfot