Publicerad: 23 september 2019

GDPR och personalstatistiken

Information om behandling av personuppgifter enligt dataskyddsförordningen, GDPR.

SKL behandlar uppgifter om dig som är kommun-eller regionanställd. Vi behandlar dina identitetsuppgifter (exempelvis namn och personnummer), dina löneuppgifter (exempelvis heltidslön och utbetald lön) och dina anställningsuppgifter (exempelvis sysselsättningsgrad och anställningsform). Detta sker genom insamling, bearbetning och lagring av uppgifter som hämtas från din arbetsgivares löneadministrativa system. SKL är personuppgiftsansvarig för vår behandling av dina personuppgifter.

Syfte

Syftet med personuppgiftsbehandlingen är att uppfylla kraven SKL har att:

  • föra fackliga förhandlingar
  • ingå kollektivavtal med våra fackliga motparter
  • göra statistiska sammanställningar och beräkningar för att följa upp kollektivavtal

Stöd

Stöd för SKLs behandling av dina personuppgifter finns i Dataskyddsförordningen med hänvisning till rättslig förpliktelse (artikel 6.1.c) och ett allmänt intresse (artikel 6.1.e). Detta då SKL som arbetsgivarorganisation ska följa kollektivavtal ”Överenskommelse om lönestatistik SÖK T” och då personalstatistik är en uppgift av allmänt intresse.

Överföring

En gång om året överförs uppgifterna från SKL till Statistiska centralbyrån, KPA Pension och ditt fackförbund (om du är medlem i facket). SKL är inte personuppgiftsansvarig för den behandling som görs av dessa aktörer efter överföringen.

Uppgifterna presenteras och används endast som statistik där du som individ är avidentifierad och med rimlig insats inte kan spåras. För de uppgifter SKL behandlar om dig kan du begära information och rättelse. Det gör du genom att vända dig till vårt dataskyddsombud. Om du har anmärkningar på vår behandling av dina personuppgifter har du rätt att lämna klagomål till Datainspektionen som är tillsynsmyndighet enligt dataskyddsförordningen.

Kontaktuppgifter till personuppgiftsansvariga

SKL

Telefon: 08-452 70 00
E-post: info@skl.se

Medlingsinstitutet

Telefon: 08-545 292 40

Statistiska centralbyrån, SCB

Telefon: 010-479 40 00

Läs vidare

Informationsansvarig

  • Annica Isacsson
    Samordnare

Kontakt

Välkommen att skicka din fråga till SKL!

Gäller din fråga arbetsrätt eller kollektivavtal/förhandling?

SKL:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det.








Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!

Sidfot