SKL har fattat beslut om att prioritera arbetet för att minska hälsoskillnaderna. Detta syns i inriktningsmålen för kongressperioden 2016- 2019.
År 2016 var "Minska folkhälsoklyftan" en särskild prioriterad fråga av SKL:s styrelse. I denna slutrapport beskrivs sju grundläggande förutsättningar, nio åtgärdsområden och ett antal åtgärder som SKL bedömer är centrala för att minska hälsoskillnaderna i samhället. Rapporten vänder sig såväl till kommuner, landsting och regioner som till den statliga nivån och utgör utgångspunkt för SKL:s fortsatta arbete för att minska folkhälsoklyftan inom en generation.
Rapporten Minskade hälsoskillnader - ett gemensamt ansvar
SKL har överlämnat rapporten ”Minska folkhälsoklyftan – åtgärder för minskade skillnader i hälsa” till den nationella kommissionen för jämlik hälsa. I rapporten från SKL finns 54 åtgärder sammanställda som är viktiga för minskade hälsoskillnader i samhället. Den riktar fokus på den roll som regeringen och de statliga myndigheterna kan spela för att skapa förutsättningar för kommuner, landsting och regioner att agera för minskade hälsoskillnader.
Minska folkhälsoklyftan - åtgärder för minskade skillnader i hälsa (PDF, nytt fönster)
Den nationella kommissionen för jämlik hälsa har tillsatts av regeringen i syfte att lämna förslag som kan bidra till att hälsoklyftorna minskar i samhället. De ska redovisa sitt uppdrag den 31 maj 2017. Ordförande i kommissionen är Olle Lundberg som leder arbetet vid CHESS (Centre for Health Equity Studies) som är ett samarbete mellan Stockholms universitet och Karolinska Institutet. Kommissionen består av 10 ledamöter bland annat Ing-Marie Wieselgren som är verksam som nationell psykiatrisamordnare på SKL
Inom ramen för Mötesplats social hållbarhet har SKL och Folkhälsomyndigheten med hjälp av Ramböll Management Consulting AB genomfört en processutvärdering av tre förändringsarbeten för social hållbarhet och minskade skillnader i hälsa som har genomförts.
De tre förändringsarbeten som studerats:
Det finns både likheter och skillnader mellan de tre förändringsarbetena vad gäller tillvägagångssätt. Det gäller bland annat på vilken nivå arbetet bedrivits – lokal eller regional, resurser, uppdragets omfattning, samspelet mellan forskning, politik och praktik samt hur arbetsprocessen har lagts upp.
Resultaten från processutvärderingen visade på att:
Processutvärdering Social hållbarhet och minskade skillnader i hälsa (PDF, nytt fönster)
SKL medverkade under 2014 – 2015 i det nordiska projektet "Social ulighed i sundhed i Norden – fra viden til handling". Projektet skedde i samarbete mellan Sundhedsstyrelsen och KL (Danmark), Helsedirektoratet och KS (Norge) samt Folkhälsomyndigheten och SKL (Sverige) med bidrag från Nordiska Ministerrådet och Socialstyrelsen i Danmark.
Projektet resulterade i en slutrapport författad av nordiska experter och forskare med 11 rekommendationer med framgångsfaktorer för hur kommuner och landsting i de nordiska länderna kan gå från kunskap till handling när det gäller arbete för minskade skillnader i hälsa. Resultaten bygger bland annat på intervjuer med kommuner och regioner i Danmark, Norge och Sverige.
Ojämlikhet i hälsa - den skandinaviska erfarenheten (PDF, nytt fönster)
Hantering av ojämlikhet i hälsa på lokal nivå - de skandinaviska erfarenheterna (PDF, nytt fönster)
Tack för att du hjälper oss!