Publicerad: 5 oktober 2018

HPV-vaccination och samtyckesblankett till flickor

Landstingen erbjuder kostnadsfri vaccination till flickor i årskurs 5-6. Kompletterande vaccination mot HPV ska erbjudas till flickor upp till 18 års ålder. Ta del av samtyckesblanketter på svenska och översättning till andra språk.

Vaccination mot HPV ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet och ges av skolhälsovården till flickor när de går i årskurs 5 eller 6.

Samtyckesblanketter på svenska och översatt till flera språk

Blanketter för samtycke ska användas för de vaccinationer som sker via elevhälsans medicinska insatser och som ges till äldre flickor via landstingen.

HPV i det allmänna vaccinationsprogrammet

För att minska framtida förekomst av livmoderhalscancer ingår HPV-vaccination i det allmänna vaccinationsprogrammet till flickor.

Enligt en överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och staten får varje kommun bidrag för att täcka skolhälsovårdens kostnad. Bidraget är totalt 22 miljoner kronor.

Landstingen upphandlar vaccin

Landstingen är ansvariga för och får bidrag med 93 miljoner kronor per år för att upphandla vaccin. Kommunerna får 22 miljoner kronor per år för hantering av vaccinering i elevhälsovården. Pengarna har lagts in i det generella statsbidraget och är kvar så länge som ansvaret ligger hos landstingen och kommunerna.

Elevhälsans medicinska insatser utför vaccinationerna

Elevhälsans medicinska insatser erbjuder flickor vaccination mot HPV.

Föreskrifter om vaccination av barn, Folkhälsomyndigheten

Informationsansvarig

  • Agneta Andersson
    Handläggare

Kontakt

Välkommen att skicka din fråga till SKL!

Gäller din fråga arbetsrätt eller kollektivavtal/förhandling?

SKL:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det.
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!

Sidfot