Publicerad: 12 april 2016

Rehsams resultat behöver spridas

”Rehsam är oerhört viktigt och resultaten känns väldigt användbara i den stora utmaning som vi nu har med att vända sjuktalen.” Det sa Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll som var en av de medverkande under Rehsamkonferensen den 10 februari.

Annika Strandhäll

Annika Strandhäll

Annika Strandhäll tog upp regeringens strategi för att lösa utmaningarna med de ökade sjukskrivningstalen, kopplat till forskning, och anser att regeringen har ett ansvar för att kunskapen blir tillgänglig och spridd.

- Det är väldigt viktigt, och jag upplever att det är något som man historiskt sett kanske inte varit tillräckligt bra på. Med läget som vi har idag så har vi inte råd med att forskningen och dessa forskningsresultat blir liggande, utan de behöver implementeras och användas i framtagandet av de åtgärder som vi nu arbetar med.

Enligt Annika Strandhäll är det viktigt att lära sig av de konkreta resultaten från studierna men också från erfarenheterna av samverkan mellan forskningen och hälso- och sjukvården.

- Samverkan mellan forskning och mellan olika aktörer inom det här området är ett av stora kvarvarande problemområden där vi vet att vi verkligen måste bli bättre, för att tillvara ta våra erfarenheter och se till att det blir verkstad.

Regeringen fortsätter satsningen på forskning inom psykisk ohälsa och smärta under 2017.

- Vi kommer utlysa ytterligare möjligheter att forska vidare och har avsatt 40 miljoner för 2017 som man kommer att en möjlighet att ansöka om.

Se hela intervjun med Annika Strandhäll (video, öppnas i nytt fönster)

Dokumentation från Rehsamkonferensen 10 februari 2016

Mer om forskning och Rehsam
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!

Sidfot