Publicerad: 8 december 2017

Öppen förskola i Enskede-Årsta-Vantör, en arena för integrationsarbete

I stadsdelsområdet Enskede-Årsta-Vantör i södra Stockholm finns flera öppna förskolor. En utvecklingskoordinator utvecklar verksamheten, bland annat med fokus på integration.

En av förskolorna ligger i Rågsved och är en plats där föräldralediga från olika kulturer, bakgrunder och bostadsområden möts. Även föräldragrupper på barnavårdscentraler (BVC) kan träffas i öppna förskolans lokaler. Lokalerna används också som plattform för andra föräldrastödjande insatser som till exempel föräldrastödsprogrammen ABC och Komet. ABC, ett generellt föräldrastöd genomförs som studiecirklar och hålls ibland på spanska eller på arabiska.

Föräldrastödsprogram ABC

Komet

Samarbete med olika aktörer och kännedom om vad som händer i närområdet är viktigt. Öppna förskolornas verksamhet är bland annat representerade i fastighetsägarföreningens möten tillsammans med representanter från fastighetsägare, polis samt personal från såväl stadsdels- som fackförvaltningar. Där diskuteras bland annat trygghetsfrågor vilket gynnar de dialoger öppna förskolans personal har med föräldrar främst kring förebyggande frågor. Samarbetet med biblioteket är också framgångsrikt.

En gång i veckan kommer en studie- och yrkesvägledare till Rågsveds öppna förskola. Nyanlända föräldrar (särskilt kvinnor) får möjlighet till yrkes- och studievägledning. Ofta bokas uppföljande möten in. Det är populärt och ger möjlighet att diskutera hur livet efter föräldraledigheten ska se ut.

Öppna förskolan samarbetar med den ideella organisationen Svenska med baby, vars idé är att föräldralediga över bostadsområdes-, kultur- och språkgränser möts förutsättningslöst en gång i veckan för att lära känna varandra och prata svenska. En lördag i månaden har öppna förskolan i Rågsved öppet även för familjer med äldre barn. Svenska med baby bidrar till att skapa kännedom om öppna förskolan för målgrupper som annars är svåra att nå.

Svenska med baby
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!

Sidfot