Publicerad: 23 november 2015

Evakueringsplatser i Umeå

Farrokh Farrokhi var utomlands när telefonen ringde. Det var hans arbetsgivare, Umeå kommun som ringde. ”Kan du komma hem och ta ansvar för våra evakueringsboenden?”

- Ett sånt uppdrag är mer än ett jobb, det är ett privilegium att få vara med och hjälpa utsatta människor, säger Farrokh.

Han kom hem en söndagskväll och hade ett telefonmöte med personaldirektören, åkte till evakueringsboendet på måndag morgon klockan åtta. Två timmar senare kom de första flyktingarna.

Umeå har idag två evakueringsboenden, båda i lokaler avsedda för förskoleverksamhet, som stod tomma i väntan på renovering. Lokalerna rymmer runt 160 personer.

Alla hjälpte till

Allt var i ordning när Farrokh kom dit, sängar, madrasser.

- Som jag förstår det var det många som såg till att det blev klart. Socialdirektören, personaldirektören – alla var med och hjälpte till att få i ordning. Och jag tror också att man engagerade grannar och kompisar, berättar Farrokh.

För att klara verksamheten har dels volontärer, men också förskolechefer, rektorer och annan kommunal personal hjälpt till.

På väg att rekrytera

- Just nu är vi i full gång med att rekrytera boendestödjare, säger Farrokh.

Hur fungerar samarbetet med Migrationsverket?

- Alldeles utmärkt, svarar Farrokh. Vi har en utmärkt kontakt, och jag tycker ju att vi i Umeå jobbar väldigt hårt, men dom jobbar nog ännu mer…

Och precis som det är tänkt blir de asylsökande inte kvar särskilt länge på evakueringsboendet.

Säkerhet och kommunikation

Han finns alltid på plats när flyktingar kommer och när de reser vidare. Mycket av jobbet handlar också om att kommunicera med personalen.

- Säkerhet är ett sådant område. Alla måste veta hur man ska agera i olika situationer. Loggbok är viktigt, så att man kan göra en bra överlämning när man går från jobbet och nästa ska ta vid.

Har du några råd till andra kommuner?

- Det här är ett arbete som måste skötas med hjärtat! Parat förstås med struktur och rutiner. Det är en fantastisk möjlighet till personlig utveckling. Tänker man så blir jobbet så mycket lättare och roligare, säger Farrokh.
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!

Sidfot