Publicerad: 8 december 2017

Flyktingguide/Språkvän Göteborg underlättar social integration

Redan 2003 insåg Göteborgs stad behovet av att skapa sociala mötesplatser mellan nyanlända och etablerade kommuninvånare. Genom långsiktigt och strategiskt arbete har verksamheten stadigt vuxit och inkluderar nu en rad olika mötesformer.

Organisation: Göteborgs stad
Målgrupp: nyanlända göteborgare och etablerade göteborgare

- Vi har en väntelista på 800 hushåll beståendes av nyanlända och etablerade göteborgare. Det påvisar att vår verksamhet adresserar det tomrum som finns i brist på naturliga mötesplatser mellan dessa grupper, berättar Lahdo Bulun, samordnare Flyktingguide Göteborg.

Verksamheten bygger helt och hållet på frivillighet. Guide- och språkvänner respektive nyanlända anmäler sig. Utifrån önskemål och intressen görs sociala matchningar mellan individer, familjer eller grupper av till exempel mindre kompisgäng.

Genom nära samverkan med sfi och samhällsorientering för nyanlända sprids ordet om verksamheten. Annonsering i Göteborgsposten, studenttidningar och på Facebook är andra metoder för att rekrytera nya deltagare. Befintliga frivilliga i verksamheten används också som en viktig resurs i arbetet med att nå ut.

Något för alla

Flyktingguide/Språkvän organiserar även gruppaktiviteter eller gruppträffar åtta gånger per år. Förutom att träffa nya bekantskaper är det ett utmärkt sätt att introducera nyanlända till allt vad staden har att erbjuda. Sedan ett par år tillbaka finns också möjligheten att delta i integrationsfrämjande studiecirklar.

- Matlagningskursen är mycket populär. Varje kurstillfälle avslutas med att deltagarna avnjuter en trerättersmiddag tillsammans. För de som vill erbjuds även sim- och cykelkurser - också de viktiga aspekter i integrationsarbetet, säger Lahdo Bulun.

Läs vidare
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!

Sidfot