Här finner du svar på vanligt förekommande frågor om ramavtalet för e-arkiv.
Samtliga myndigheter som ingår i avropet göra separat anmäla för avrop hos SKI. Upphandlingsansvarig (den som har användarinloggning till SKI) anmäler avrop.
Nej, inte vid avropsanmälan till SKI, men i avropsförfrågan som skickas till ramavtalsleverantörerna måste detta tydligt framgå.
Precis som inför en vanlig upphandling finns inga hinder mot att innan annonsering (oavsett om avropsanmälan är gjord eller ej) vara i kontakt med leverantörerna för att få en bra bild av det som ska upphandlas. Man ska dock vara försiktig med att föra detaljerade diskussioner kring krav och dylikt. Likabehandlingsprincipen måste beaktas, vilket i ett ramavtal skulle kunna innebära att alla aktuella leverantörer måste ges liknande möjlighet till kontakter med upphandlande myndighet.
Ja, det är myndigheten som själv beslutar om vilka bör-krav som eventuellt ska användas samt om de fortsatt ska vara bör-krav även i avropet eller om de önskas göras om till skall-krav istället.
Nej, här är ramavtalet tydligt avgränsat.
Ja, det kan man.
Ja, det ska dock tydligt framgå i avropsförfrågan. Vidare så finns det en kommunalrättslig aspekt gällande vilken samverkansform som är lämpligast vilken SKI inte kan ge svar på.
Detta kan dock bli komplicerat om de samverkande kommunerna har spretig it-miljö och krav.
Nej, det går enligt LOU och ramavtalet att teckna ett och samma avtal. Den kommunalrättsliga aspekten som eventuellt kan föreligga kan SKI inte svara på. Någon typ av samverkan krävs. Möjligheten att teckna av ett eller flera avtal blir beroende av vilken typ av samverkansform kommunerna använder sig av.
Det krävs sakligt godtagbara skäl för att avbryta en upphandling, även en del av en upphandling. Ingångna kontrakt ska gälla, med de möjligheter till hävning eller uppsägning som framgår av avtalet.
Här kan SKI:s ramavtal IT-konsulter 2012 användas för att stärka upp ert projekt med kompetens inom flera olika roller, kontakta er upphandlingsansvarig för att säkerställa att ni är avropsberättigade.
Ja, det är dock viktigt att vara tydlig med vad och hur utvärderingsmodellen för ska se ut för detta.
Jo, den leverantören kan delta. Det är dock viktigt att likabehandlingsprincipen iakttas och att avropen inte anpassas efter pilotleverantören eller att pilotleverantören ges fördelar vid utvärderingen för avropet.
Ja absolut, dels vid förstudiefas för kartläggning och behovsanalys. Kanske landar de inte i samma resultat men kan säkert samarbeta resursmässigt.
Vi har endast upphandlat färdiga produkter. Vissa leverantörer har dock olika nivåer på sina produkter, det vill säga att vissa kanske är mer lämpade för att enbart hantera exempelvis bygglov, men ändå godkännda då de uppfyllde alla krav vi ställt i upphandlingen.
Avtalstiden för avropat kontrakt är max 8 år och det finns ingen undre gräns. I praktiken begränsas det av hur korta avtal leverantörerna är villiga att lägga anbud på.
Ja, villkoren i kontraktet gäller före villkoren i Ramavtalet, om inte annat avtalas i kontraktet. För att kontraktet ska vara upphandlingsrättsligt korrekt, och inte utgöra ett direktupphandlat kontrakt, får dock villkoren i kontraktet inte väsentligen avvika från villkoren i ramavtalet.
Ja absolut, dels vid förstudiefas för kartläggning och behovsanalys. Kanske landar de inte i samma resultat men kan säkert samarbeta resursmässigt.
Det är upphandlande myndigheten som äger informationen och ska även få ut sin information på enkelt och kostnadsfritt sätt efter avtalet slut.
Tack för att du hjälper oss!