Publicerad: 30 november 2017

Sakernas internet, IoT, skapar nya möjligheter för välfärden

Att koppla upp saker mot internet som sköter sig själva kallas sakernas internet, IoT. Detta fenomen ökar radikalt och skapar nya möjligheter för välfärd och samhällsbyggnad.

Varje dag ansluts fem miljoner nya saker till internet. Alla dessa uppkopplade saker förändrar vår vardag radikalt och vi kan med säkerhet säga att detta fenomen kommer att bidra till nya lösningar. För att kunna möta de utmaningar som offentlig sektor står inför vill SKL därför uppmuntra kommuner, landsting och regioner att ta tillvara på de möjligheter som Sakernas internet skapar.

Rapport: Sakernas internet skapar möjlighetern för välfärd och samhällsbyggnad (PDF, nytt fönster).

Kort film om vilka möjligheter Sakernas internet skapar

Positiva effekter med Sakernas internet

Sakernas internet är en central del av digitaliseringen av samhället. Några av de positiva effekter som kommer med att allt fler saker blir uppkopplade är:

  • Vi kan göra saker när de behövs, när det är mest ekonomiskt eller miljösmart istället för regelbundet, efter ett schema eller på rutin.
  • Uppkopplade saker kan ofta sköta sig själva utan människans inblandning.
  • Vi kan följa och veta exakt var saker och människor är och hur de rör sig.
  • Ny kunskap och nya insikter skapas eftersom alla uppkopplade saker generar information.

Sakernas internet reser också frågor om säkerhet, integritet och sakers interoperabilitet som vi behöver bli bättre på att hantera.

Webbseminarium om Sakernas internet

I detta webbseminarium presenteras olika exempel på hur Sakernas internet kan skapa möjligheter för välfärd och samhällsbyggnad. Vi får även höra om hur Sakernas internet har skapat tryggare hemtjänst i Skellefteå kommun.

Utlysning om Sakernas internet

Under november 2017 kommer Vinnova öppna en utlysning som riktar sig till offentlig sektor och som vill lösa en samhällsutmaning med hjälp av Sakernas internet.

Utlysning om Sakernas internet

Läs vidare

Hjälpte informationen på sidan dig?


User information

Tack för att du hjälper oss!

Sidfot