För första gången har en mätning av innovation i offentlig sektor genomförts i Sverige. Mätningen har genomförts under 2018 av SKL i samarbete med Göteborgs stad, Mälardalsrådet och Vinnova, som också är finansiär.
Projektets syfte är att etablera en regelbunden undersökning om innovation i hela den offentliga sektorn och bidra till:
Innovationsbarometern är en kvantitativ undersökning som består av två enkäter.
Den ena enkäten har skickats ut till alla kommuner, regioner, landsting och myndigheter.
Den andra enkäten har gått ut till 5 300 offentliga arbetsställen.
Enkäten som skickats ut till arbetsställen frågar om någon innovation införts de senaste två åren. Om minst en innovation införts följer ett antal frågor om den senaste innovationen. Alla får också svara på om ett antal faktorer som anses viktiga för innovationsarbete finns på arbetsplatsen eller inte.
Resultatet i Innovationsbarometern visar att det pågår ett innovationsarbete hos många offentliga aktörer och att de innovationer som tas fram skapar nytta för verksamheterna. Studien ger dock inte en helhetsbild av innovationsförmågan i offentlig sektor eftersom svarsfrekvensen är relativt låg. I totalundersökningen på ledningsnivå uppgår den till 46,86 procent, vilket motsvarar 246 svar medan den uppgår till 31,9 procent, 1 608 svar, i urvalsundersökningen på arbetsplatsnivå.
Bakgrund och detaljerad beskrivning av undersökningen och enkäterna
Arbetet utgår från Innovationsbarometern som initierats av den danska organisationen Centrum för offentlig innovation, COI. Barometern har genomförts två gånger i Danmark, 2015 och 2017, och en gång i Norge, 2017, av kommunsektorns organisation, KS. Under 2018 har undersökningar även genomförts i Finland, Island och för den statliga sektorn i Norge.
Tack för att du hjälper oss!