Publicerad: 19 december 2017

Förbrukning av organiska lösningsmedel

Hej!
Fråga gällande förbrukning av organiska lösningsmedel. Har ett företag som förbrukar mindre än 500 kg organiska lösningsmedel per år och det finns två koder i bilaga 2 att välja- 39.3001 och 39.5004. Hur avgör man vilken kod som är rätt? Vad är skillnaden mellan dessa två koder?

Svar från SKL

När det gäller att välja rätt kod behöver du veta tillräckligt mycket om verksamheten, dvs. vilken typ av verksamhet det är fråga om.

Sedan söker du efter rätt kod och använder den som är så specifik som möjligt utifrån vad verksamheten omfattar. Du börjar "högst upp" i 39-koderna och arbetar dig nedåt. De övre koderna i varje serie är mer specificerade och det är de som du ska använda om verksamheten uppfyller någon av de uppräknade kriterierna.

Kod 39.3001 avser t.ex. utsläpp av högst 500 kg organiska lösningsmedel i fordonslackering, enligt punkt 5. Kod 39.5004 är däremot ospecificerad, och används om verksamheten inte uppfyller någon av de övriga kodernas kriterier.

Följdfråga

Hur ska då en träindustri som förbrukar 14 ton organiska lösningsmedel klassas? I miljöprövningsförordningen berörs den av 39.50 och är anmälningspliktig men enligt miljöbalkstaxan så är träindustrin istället ett U-objekt enligt 39.3001 7 p. Verksamheten blir ju både ett C och U- objekt? Kan det stämma?

Svar på följdfråga

Hej. De två koderna du nämner är helt olika, det kan vara läge att kontrollera att anläggningen är rätt klassad. Normalt brukar högsta klassen gälla. Kontrollera vilken SNI-kod verksamhetsutövaren angav att verksamheten har vid sin anmälan. Välkommen att höra av dig per telefon om du har vidare funderingar.

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  1000

  Kontakt

  Välkommen att skicka din fråga till SKL!

  Gäller din fråga arbetsrätt eller kollektivavtal/förhandling?

  SKL:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det.
  Hjälpte informationen på sidan dig?

  Tack för att du hjälper oss!

  Sidfot