Publicerad: 19 december 2017

Klassning av avgiftskoder

Hur tolkar ni följande verksamheter?

1) Var kan ”Folkhögskola” passa in under utbildningsverksamheter? Med boende, varierande åldrar.
2) ”Kulturskola” (en slags utökad kommunal musikskola) som är frivillig. Kulturskolan vänder sig till alla kommunens barn och ungdomar till och med 20 års ålder. Det krävs inga förkunskaper för Kulturskolan. All undervisning utgår från elevernas kunskapsnivå, mål och intresse.

Svar från SKL

Folkhögskola klassas som tillfälligt boende eller samlingslokaler, inte utbildningsverksamhet. Den vänder sig till vuxna.

Folkhögskola MED boende räknas som tillfälligt boende och återfinns i kod 200.60-5 (Avgiftsklass, AK 4). Till denna kod räknas bl.a. även som transitboende, vårdboende och flyktingboenden. Läs mer om vad tillsyn av tillfälligt boende ska omfatta i Folkhälsomyndighetens tillsynsvägledning och råd "Hälsoskydd vid tillfälligt boende”. Folkhögskola UTAN boende återfinns i kod 200.20-1 (AK 1= timavgift). Då är timavgift i projekt eller kampanjer en mer lämplig tillsynsform, eftersom det inte är årlig återkommande tillsyn på objekt i AK 1.

Kulturskola är ett vitt begrepp utan någon given definititon. Om kulturskolan har lektionssalar kan räknas den som en mindre skola, se kod 200.10-5 (AK 4). Om den i stället är en samlingslokal kan den klassas som just samlingslokal, enligt kod 200.20-1 (AK1= timavgift). Då är projekt eller kampanjer en mer lämplig tillsynsform, eftersom det inte är årlig återkommande tillsyn på objekt i AK 1.

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  1000

  Kontakt

  Välkommen att skicka din fråga till SKL!

  Gäller din fråga arbetsrätt eller kollektivavtal/förhandling?

  SKL:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det.
  Hjälpte informationen på sidan dig?

  Tack för att du hjälper oss!

  Sidfot