Publicerad: 19 december 2017

Riskklassning av solarier

Hej!
Just nu håller jag på med att klassa solarium och funderar på extrapoängen för försäljning av hygieniska och kosmetiska produkter. Tanken är ju som jag förstått att i grundkoden ingår det som normalt finns i den typen av verksamhet. Jag tror de flesta solarium säljer hudkrämer manuellt eller via automat. Jag antar att de alltså inte ska få extrapoäng för det? Det ingår i tillsynen att kontrollera så de inte har UV-förstärkande produkter som påskyndar brunheten.

Svar från SKL

Möjligheten att tilldela riskpoäng för försäljning av hygieniska och kosmetiska produkter är lagd under avsnittet "alla typer av verksamheter". Detta innebär att kommunen kan integrera tillsynen av ”Förordning (2013:413) om kosmetiska produkter” i sin ordinarie hälsoskyddstillsyn. Den kommunala tillsynen riktar sig mot tillverkare, importörer samt alla led av återförsäljare av kosmetika och hygienprodukter.

Vid tillsyn av speciallagstiftningar kan detta medföra att extra tid behövs för tillsynen. En bedömning måste göras från fall till fall om omfattningen av försäljning av kosmetiska produkter är så pass omfattande att extra tid behövs. I exemplet skulle tiden öka från 2 timmar till 3 timmar.

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  1000

  Kontakt

  Välkommen att skicka din fråga till SKL!

  Gäller din fråga arbetsrätt eller kollektivavtal/förhandling?

  SKL:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det.
  Hjälpte informationen på sidan dig?

  Tack för att du hjälper oss!

  Sidfot