Publicerad: 19 december 2017

Riskpoäng för hälsoskyddsverksamheter

Hej,

Jag har en fråga om riskpoängen, för alla verksamheter - användning av produkter och ämnen som innehåller kemikalier vilka kan tas upp genom inandning eller hudkontakt och då är skadliga för människors hälsa.

Hur gör man bedömningen där på hälsoskyddsverksamheter? Jag har tänkt att kemikalier som t.ex. klorin faller in under begreppet men även diskmedel är ju frätande och/eller irriterande. Faller det också in under riskpoängen?

Mvh, Daniela Mattisson

Svar från SKL

SKL har sammanställt utbildningsmaterial inom olika seminarier som genomförts, där hittar du bland annat en sammanställning om riskpoäng.

Utbildningsmaterial från SKL

För att det ska bli likvärdig tillsyn så bör kommunen tilldela riskpoäng för kemikalier enligt särskilda kriterier. tanken är att fasa ut de särskilt farliga kemikalierna enligt exempelvis KEMI:s prioverktyg. Där går det att söka på desinfektionsmedel och rengöringsmedel. Tanken är att verksamheten ska, med hjälp av sitt egenkontrollprogram, själva arbeta förebyggande med att minska risker för människors hälsa och miljö från kemikalier.

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  1000

  Kontakt

  Välkommen att skicka din fråga till SKL!

  Gäller din fråga arbetsrätt eller kollektivavtal/förhandling?

  SKL:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det.
  Hjälpte informationen på sidan dig?

  Tack för att du hjälper oss!

  Sidfot