Publicerad: 19 december 2017

Tillsyn av kosmetiska och hygieniska produkter

Hej!
Fråga angående debitering för tillsyn av kosmetika och hygieniska produkter.

Har ni några rekommendationer? Ryms detta inom tillsyn i övrigt av hälsoskydd alternativt under rubriken för Kemiska produkter i Bilaga 1? Tack!

Svar från SKL

I dagsläget går det att bedriva tillsyn av kosmetisk produkter på två sätt. Det första sättet innebär att ni bedriver tillsyn av enbart kosmetiska produkter exempelvis i projektform. Bestämmelser § 12 Förordning (2013:413) om kosmetiska produkter, § 31 och § 34 Miljötillsynsförordning (2011:13), 26 kap 3 § Miljöbalk (1998:808).

Tillsyn av tatueringsfärger kan bedrivas på liknande sätt. Bestämmelser § 10 Förordning (2012:503) om tatueringsfärger, § 31 Miljötillsynsförordning (2011:13), 26 kap 3 § Miljöbalk (1998:808).

Idag bör avgift i dag tas ut med stöd av kommunens taxa motsvarande 19 § och kolumn ”tillsyn i övrigt av kemiska produkter i bilaga 1”

Det andra sättet är att ni bedriver tillsyn av hälsoskyddsverksamheter och kontrollerar kosmetiska produkter på ett riskklassat hälsoskyddsobjekt. Då kan ni använda er av tilläggspoäng enligt riskbedömning som beskrivs på sid 176 (underlag om taxa inom miljöbalkens område).

Vi kommer att publicera information om vilka förändringar i taxabilaga 1 som bör göras på sidan:

Förändringar av taxor, underlag

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  1000

  Kontakt

  Välkommen att skicka din fråga till SKL!

  Gäller din fråga arbetsrätt eller kollektivavtal/förhandling?

  SKL:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det.
  Hjälpte informationen på sidan dig?

  Tack för att du hjälper oss!

  Sidfot