Publicerad: 16 augusti 2019

Statlig garanti ska ge alla tillgång till fungerande internet

Regeringen inför en garanti att alla ska ha möjlighet att få en internetanslutning på minst 10 Mbit/s. Enligt Post och telestyrelsens beräkningar från 2017 handlar det om 300 hushåll och företag som i dag saknar den möjligheten.

Det blir allt viktigare att kunna ta del av digitala tjänster, oavsett var i landet man bor och verkar. Med regeringens garanti kommer alla i landet att kunna ta emot internet med en hastighet som är tillräcklig för att sköta sina myndighetskontakter, företagsärenden och kommunicera med vänner och familj över exempelvis Skype.

I första hand ska kommersiella aktörer erbjuda telefoni och bredband till hushåll och företag. Men i de fall en uppkoppling som medger en hastighet på minst 10 Mbit/s. inte är tillgänglig kan Post- och Telestyrelsen upphandla en anslutning efter ansökan från den enskilde.

Regeringens beslut innebär att inget hushåll eller företag ska behöva betala mer än 5 000 kronor för sin bredbandsanslutning.

Informationsansvarig

  • Dan Lems
    Handläggare
Gäller din fråga arbetsrätt eller kollektivavtal/förhandling?
SKL:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det.Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!

Sidfot