Publicerad: 3 januari 2017

Råd och stöd, Sverigeförhandlingen

SKL ger råd och stöd till kommuner, landsting och regioner som deltar i Sverigeförhandlingen. Det vill säga förhandlingen om bygget av en ny höghastighetsjärnväg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö.

Sverigeförhandlingen arbetar på uppdrag av regeringen för att ordna finansieringen till bygget av Sveriges första höghastighetsjärnväg där tåg ska kunna köra i uppåt 320 kilometer per timme.

Såväl kommuner, landsting som regioner deltar i Sverigeförhandlingen. Staten vill att kommuner som får en station ska vara med och betala för järnvägen, med hjälp av ökade markvärden.

Landsting och regioner förutsätts inte betala för järnvägen, men de är med i förhandlingarna bland annat eftersom de förutsätts bidra med anslutande kollektivtrafik.

Råd och stöd till kommuner, landsting och regioner

SKL har tagit fram råd och stöd till kommuner, landsting och regioner som deltar i Sverigeförhandlingen. Stödmaterialet hittas via menyn och är uppdelat i tre områden: exempel på krav som kan ställas i Sverigeförhandlingen, en lista över risker som är viktiga att beakta och en beräkning om vad som krävs för att järnvägen ska återbetala sig för kommunerna.

Läs vidare

Hjälpte informationen på sidan dig?


User information

Tack för att du hjälper oss!

Sidfot