Det finns en rad myter om vårdens vardag, nu senast ventilerade i ett debattprogram i Sveriges Television, där jag deltog för att försöka balansera diskussionen.
Jo, det har varit många tuffa veckor på flera av landets sjukhus och visst har det varit svårt för medarbetarna där att hålla den kvalitet de vill och, nästan alltid, kan.
Riktigt är också att flera av vårdens medarbetare väljer att byta jobb.
MEN: Nio av tio sjuksköterskor är kvar som tillsvidareanställda i landsting och regioner under perioden 2011-2015 och de 10 procent som slutar finns idag till största delen i kommunerna, som chefer eller också har de gått i pension.
Hörde idag om ett landsting där 100 sjuksköterskor slutat. ”Förfärligt! Kris! Vad gör de ansvariga?” Så lät det i media. Det som inte kommer fram är att samma landsting, under samma tid, rekryterat samma antal.
Sköterskeflykten är alltså ytterligare en i raden av myter om vårdens vardag.
Vi har ett ansvar att ge den motbild som svensk vård och omsorg behöver!
En sådan bild handlar om patientsäkerhet. Den blir allt bättre.
När vi gör världens största patientsäkerhetsmätning så ser vi en successivt klart bättre vård. Mellan 2008 och 2014 så halve
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Tack för att du hjälper oss!
Svensk hälso- och sjukvård erbjuder en vård i världsklass. Det framgår av både internationella jämförelser och nationella mätningar. Men samtidigt finns en bild, i media och allmän debatt, som säger något annat. Och visst har även världens bästa vård brister. Det kan till exempel gälla väntetider och bemötande, omogna datasystem, och bristande jämlikhet.
Kommentarer