Bilden av stress behöver nyanseras

Under de senaste årtiondena har stress varit den arbetsmiljöfråga som exponerats mest i media. Men vi behöver saklig och balanserad information.

Stressrelaterade problem är vanliga och både forskare och debattörer talar om ett ökande samhällstempo. Vår rapport ”Arbetsmiljön inom kommuner och regioner” visar att en större andel medarbetare i kommuner och regioner upplever sitt arbete psykiskt påfrestande men den övergripande tendensen sedan nästan två årtionden är ändå inte ökande. I arbetslivet har frågan engagerat genom att Arbetsmiljöverket tagit fram föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA).

Rapport om arbetsmiljön inom kommuner och regioner

Problematisk bild

Den bild som målas upp i media är dock långt ifrån oproblematisk. Flera forskare har höjt ett varnande fingrar för att själva oron och ängslan för stress ökar problemen. Forskare från Stressforskningsinstitutet har beskrivit hur medias larmrapporter kan förvärra problemen genom att skapa hälsoångest och en rädsla för stress.

Professorer vill nyansera bilden av stress - nyhet från Stressforskningsinstitutet

Föreläsning om stress, hälsa och arbetsmiljö

Det är nästan omöjligt att särskilja den arbetsrelaterade stressen från resten av tillvaron. Om vi är belastade hemma, på jobbet och dessutom har svårt att göra det vi vet är viktigt för hälsan, som regelbunden motion, ökar riskerna påtagligt att vi drabbas av ohälsa.

Denna föreläsning med professor Hugo Westerlund från Stressforskningsinstitutet nyanserar bilden av stress samtidigt som det understryker vikten av ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Jag tycker att den innehåller en rad intressanta slutsatser och är väl värd att titta på.

Vi behöver en balanserad och saklig information och parterna inom kommuner och regioner har genom Suntarbetsliv tagit fram olika hjälpmedel för. Verktyg som OSA-kollen, OSA-kompassen och OSA-utbildningen hjälper oss att förebygga stressrelaterade arbetsmiljörisker. Som arbetsgivare ska vi leva upp till vårt ansvar att förebygga stressrelaterade risker med ett systematiskt arbetsmiljöarbete!

OSA-kollen

OSA-kompassen

OSA-utbildningen

Skribent

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  1000

  Kontakt

  Välkommen att skicka din fråga till SKL!

  Gäller din fråga arbetsrätt eller kollektivavtal/förhandling?

  SKL:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det.
  Hjälpte informationen på sidan dig?

  Tack för att du hjälper oss!

  Om bloggen

  Välkommen till SKL:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.

  • 2019-10-14
   Förbättrad arbetsmiljö för socialsekreterare
   För några veckor sedan släppte Arbetsmiljöverket en rapport där man visar att arbetsmiljön har blivit bättre för socialsekreterare inom socialtjänsten. Högskolan i Gävle presenterade i en studie preliminära forskningsresultat som visar att arbetsvillkoren för yrkesgruppen har förbättrats.
   Läs mer
  • 2019-10-04
   Statliga lagförslag riskerar att slå hårt mot tjänstepensionen
   Regeringen och Finansinspektionen har lagt fram förslag till lagar och föreskrifter som kommer att göra det svårare att avkastning på tjänstepensionskapital och sannolikt kommer att öka kraven på högre tjänstepensionsinsättningar framöver. Förslagen riskerar att leda till att medarbetare i välfärdsyrken får lägre tjänstepensioner. Det är ett obegripligt och rättsosäkert agerande av staten.
   Läs mer
  • 2019-09-19
   Samverkan för friskare arbetsplatser
   Samverkan mellan fack och arbetsgivare är ett viktigt arbetsgivarpolitiskt verktyg för att finna lösningar på komplexa utmaningar i arbetslivet, såväl nationellt som lokalt. Den 13 november bjuder SKL och de fackliga parterna in till ett webbsänt seminarium om hur kommuner och regioner kan utveckla strategier för friskare arbetsplatser.
   Läs mer
  • 2019-08-30
   Brons i Yrkes-VM till Jonna Mjörnell
   I tisdags knep undersköterskan Jonna Mjörnell brons i kategorin vård och omsorg. En mycket stark prestation som SKL bara kan applådera!
   Läs mer
  • 2019-08-27
   Stort intresse bland unga för att jobba i välfärden
   Sju av tio unga tycker att välfärdsjobben är viktiga och meningsfulla, enligt en ny undersökning från SKL. Unga förknippar också jobben med en god arbetsmarknad och trygga anställningar. Studien ger ett bra kvitto på att jobben i välfärden är attraktiva, och ger också bra tips på hur kommuner och regioner kan bli ännu vassare som arbetsgivare.
   Läs mer
  • 2019-08-23
   Antalet lärare ökar men fler behövs
   I veckan läste jag en nyhet från Sveriges Radio om att många kommuner uppger att de har svårt att rekrytera lärare. Det var ingen upplyftande läsning. Men mycket arbete görs för att klara av rekryteringsutmaningen.
   Läs mer
  • 2019-07-05
   Intensivår för nyanlända = snabbspår 2.0?
   I dagarna fick Arbetsförmedlingen i uppdrag av Arbetsmarknadsdepartementet att utreda hur ett intensivår för nyanlända skulle kunna se ut och genomföras.
   Läs mer
  • 2019-07-01
   Krislägesavtalet stärker Sveriges krisberedskap
   Nu finns ett nytt avtal, Krislägesavtalet, för omkring 800 000 anställda i kommuner och regioner på plats. Krislägesavtalet kan aktiveras när ett särskilt krisläge uppstår – exempelvis vid bränder, översvämningar eller terrorhot – och kan alltså börja användas redan i sommar.
   Läs mer
  • 2019-06-27
   Bilden av stress behöver nyanseras
   Under de senaste årtiondena har stress varit den arbetsmiljöfråga som exponerats mest i media. Men vi behöver saklig och balanserad information.
   Läs mer
  • 2019-06-17
   Är språk ett hinder?
   Att kunna tala och göra sig förstådd med hjälp av språket gör att man känner sig mer inkluderad, såväl i samhället som på sin arbetsplats. En viktig pusselbit till att underlätta denna inkludering är att arbeta med språkutveckling på arbetsplatsen.
   Läs mer

  Prenumeration

  Sidfot