Brons i Yrkes-VM till Jonna Mjörnell

I tisdags knep undersköterskan Jonna Mjörnell brons i kategorin vård och omsorg. En mycket stark prestation som SKL bara kan applådera!

Yrkes-VM, eller WorldSkills, som det officiellt kallas är en av världens största tävlingar. Över 1 300 ungdomar från 68 länder tävlar i över 50 olika yrkesgrenar.

Men hur går det egentligen till att tävla i vård- och omsorg kan en undra? Jo, under tre dagar får de tävlande genomföra olika scenarion med statister som agerar patienter och anhöriga. Under momenten får de visa upp hela sin kapacitet och kunnande som undersköterska, inte bara inom sjukvård och omvårdnad utan också hur man bemöter en patient/brukare och anhöriga. Kort sagt, alla delar som utgör grunden för en god vård och omsorg. Dessutom sker allt detta på engelska och med publik!

SKL står tillsammans med Kommunal och Vårdföretagarna bakom och sponsrar med hjälp av Vård- och omsorgcollege yrkestävlingarna i vård- och omsorg, först regionala deltävlingar som sker ute på olika skolor och sedan SM där vinnaren får bli en del i yrkeslandslaget och tävla för Sverige i VM. Med vårt stöttande vill vi visa upp vad det faktiskt innebär att arbeta som undersköterska och skapa intresse för yrket.

Ökad synlighet

Jonnas deltagande och goda insats får mig att tänka tillbaka på den rapport som vi släppte i måndags om ungdomars intresse för välfärdsjobben. Ett av de råd som de unga gav i studien, var att man efterfrågade en ökad synlighet över de jobb som finns vår sektor. Här måste vi som arbetsgivare bli bättre på att berätta om och visa upp vår sektor.

Jag tycker att Jonnas framgångar är ett utmärkt exempel på att visa upp den bredd som välfärdens undersköterskor besitter. Hur varje vårdsituation är unik och måste hanteras utifrån varje individs specifika behov. Att arbeta som undersköterska är verkligen att ha ett av Sveriges viktigaste jobb.

För att hjälpa till med att sprida information om hur det är att arbeta som undersköterska, vill jag påminna om det rekryteringsmaterial som vi har tagit fram. Liknande material finns även framtaget för sjuksköterskeyrket.

Rekryteringsmaterial undersköterskor

Till sist, återigen ett stort grattis till Jonna!

Skribent

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  1000

  Kontakt

  Välkommen att skicka din fråga till SKL!

  Gäller din fråga arbetsrätt eller kollektivavtal/förhandling?

  SKL:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det.
  Hjälpte informationen på sidan dig?

  Tack för att du hjälper oss!

  Om bloggen

  Välkommen till SKL:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.

  • 2019-09-19
   Samverkan för friskare arbetsplatser
   Samverkan mellan fack och arbetsgivare är ett viktigt arbetsgivarpolitiskt verktyg för att finna lösningar på komplexa utmaningar i arbetslivet, såväl nationellt som lokalt. Den 13 november bjuder SKL och de fackliga parterna in till ett webbsänt seminarium om hur kommuner och regioner kan utveckla strategier för friskare arbetsplatser.
   Läs mer
  • 2019-08-30
   Brons i Yrkes-VM till Jonna Mjörnell
   I tisdags knep undersköterskan Jonna Mjörnell brons i kategorin vård och omsorg. En mycket stark prestation som SKL bara kan applådera!
   Läs mer
  • 2019-08-27
   Stort intresse bland unga för att jobba i välfärden
   Sju av tio unga tycker att välfärdsjobben är viktiga och meningsfulla, enligt en ny undersökning från SKL. Unga förknippar också jobben med en god arbetsmarknad och trygga anställningar. Studien ger ett bra kvitto på att jobben i välfärden är attraktiva, och ger också bra tips på hur kommuner och regioner kan bli ännu vassare som arbetsgivare.
   Läs mer
  • 2019-08-23
   Antalet lärare ökar men fler behövs
   I veckan läste jag en nyhet från Sveriges Radio om att många kommuner uppger att de har svårt att rekrytera lärare. Det var ingen upplyftande läsning. Men mycket arbete görs för att klara av rekryteringsutmaningen.
   Läs mer
  • 2019-07-05
   Intensivår för nyanlända = snabbspår 2.0?
   I dagarna fick Arbetsförmedlingen i uppdrag av Arbetsmarknadsdepartementet att utreda hur ett intensivår för nyanlända skulle kunna se ut och genomföras.
   Läs mer
  • 2019-07-01
   Krislägesavtalet stärker Sveriges krisberedskap
   Nu finns ett nytt avtal, Krislägesavtalet, för omkring 800 000 anställda i kommuner och regioner på plats. Krislägesavtalet kan aktiveras när ett särskilt krisläge uppstår – exempelvis vid bränder, översvämningar eller terrorhot – och kan alltså börja användas redan i sommar.
   Läs mer
  • 2019-06-27
   Bilden av stress behöver nyanseras
   Under de senaste årtiondena har stress varit den arbetsmiljöfråga som exponerats mest i media. Men vi behöver saklig och balanserad information.
   Läs mer
  • 2019-06-17
   Är språk ett hinder?
   Att kunna tala och göra sig förstådd med hjälp av språket gör att man känner sig mer inkluderad, såväl i samhället som på sin arbetsplats. En viktig pusselbit till att underlätta denna inkludering är att arbeta med språkutveckling på arbetsplatsen.
   Läs mer
  • 2019-06-14
   Utbildade barnskötare behövs i en växande förskola
   Det är studenttider och idag vill vi rikta ett särskilt grattis alla som tar examen från barn- och fritidsprogrammet.
   Läs mer
  • 2019-05-21
   Avtal som stärker vården
   Nu har vi ett nytt avtal klart för omkring 90 000 medarbetare i vården. Avtalet är sifferlöst för att ge utrymme för lokal lönebildning. I avtalet prioriteras särskilt yrkesskickliga medarbetare, vilket förbättrar möjligheterna till ökad lönespridning och fortsatt god löneutveckling i vården.
   Läs mer

  Prenumeration

  Sidfot