En av de mest återkommande myterna som sprids är att sjuksköterskor flyr yrket. Det stämmer helt enkelt inte. Däremot är efterfrågan på sjuksköterskor stor. Och den kommer att öka än mer i takt med att befolkningen och andelen äldre ökar markant. Men bristen beror inte på någon kollektiv flykt.
Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) fanns det i Sverige år 2014 cirka 111 000 personer under 65 år, som fram till och med år 2013 tagit en svensk sjuksköterskeexamen. Cirka 1 av 10 av dem arbetade inom andra yrken än sjuksköterska eller barnmorska, utanför vård och omsorg. SKL:s egen personalstatistik visar samma sak: 91 procent av sjuksköterskorna år 2015 arbetade kvar i yrket följande år och att 89 procent arbetade kvar i samma landsting eller region.
SCB: Sjuksköterskor utanför yrket
Bristen på sjuksköterskor kommer att vara stor de kommande tio åren. Exempelvis beräknas pensionsavgångarna bland sjuksköterskor till knappt 24 000 personer. Enligt SCB:s arbetskraftsbarometer 2017 uppgav cirka 80 procent av arbetsgivarna att de har brist på sjuksköterskor, både nyutexaminerade och yrkeserfarna. Majoriteten tror att bristen kommer att öka.
SCB Arbetskraftsbarometer 2017
Det är dock viktigt att förstå att bristen beror på helt andra orsaker än att sjuksköterskor byter yrkesbana i livet. Bristen på sjuksköterskor och andra yrkesgrupper inom välfärden beror i huvudsak på att befolkningen ökar med en miljon människor de kommande tio åren. Bara andelen äldre över 80 år kommer fram till 2026 att öka med 42 procent. Detta ökar såklart efterfrågan på välfärdstjänster inom hälso- och sjukvården och därmed också efterfrågan på personal som kan utföra tjänsterna.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Tack för att du hjälper oss!
Välkommen till SKL:s arbetsgivarblogg. Vi kommer att blogga om olika aspekter av de arbetsgivarfrågorna inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.
Kommentarer