Jag fick ett brev häromdagen. Det kom från en mamma, som sammanfattat tjugo års erfarenhet av en resa med sin dotter genom sjukvården.
Jag får ganska många brev från personer med erfarenhet av vård. Just det här berörde mig, därför att det är så nyanserat och så ärligt besjälat av att dela erfarenheter för att förbättra vården för barn och unga med flera diagnoser.
Mamman, som heter Yvonne Malmgren, har gett mig lov att publicera ett utdrag:
I vårt samhälle har sjukdomar olika status. Medicinska sjukdomar bedöms vara finare än psykiska sjukdomar. Många i omgivningen och även inom sjukvården har mycket tyckande som inte underlättar för en familj med sjukt barn, utan förvärrar lidandet. Min förhoppning, där det finns många diagnoser är att specialistkompetenserna slår ihop sina kloka huvuden och försöker göra det bästa av de omöjliga. För oss blev det katastrof när två vårdideologier gick isär.
Vården har blivit betydligt bättre på att lyssna, både till patienter och närstående. Men att bara lyssna räcker inte alltid. Patienter har erfarenheter som vården ska ta till sig, så att kvalitet och bemötande hela tiden utvecklas. Därför är alla åsikter om vårdens vardag så viktiga, liksom de patientundersökningar som landsting och regioner gör kontinuerligt.
Sverige är världsbäst på att samla in information om hur patienter upplever vården. Resultaten ska användas för att förbättra och utveckla vården utifrån ett patientperspektiv och vara ett redskap för styrning och ledning. Yvonne Malmgrens brev är en viktig påminnelse om att vi hela tiden måste lära av erfarenheter och ständigt förbättra.
P.S Du som vill ta del av hela brevet, hör av dig!
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Tack för att du hjälper oss!
Svensk hälso- och sjukvård erbjuder en vård i världsklass. Det framgår av både internationella jämförelser och nationella mätningar. Men samtidigt finns en bild, i media och allmän debatt, som säger något annat. Och visst har även världens bästa vård brister. Det kan till exempel gälla väntetider och bemötande, omogna datasystem, och bristande jämlikhet.
Kommentarer