I dagarna publicerades den sjunde rapporten om vårdskador. Hisnande 65 000 journaler har granskats sedan 2013. Granskningen visar att risken för att skadas i vården är mindre idag jämfört med då. Landstingens och regionernas arbete kring patientsäkerhet ger alltså resultat.
Men mycket återstår att göra, för fortfarande drabbas cirka 110 000 patienter på nationell nivå, med både lidande för drabbade och höga kostnader som följd.
Kostnaden för den extra vårdtiden blir närmare 9 miljarder kronor årligen om man räknar med en genomsnittlig vårddygnskostnad på 10 000 kronor. Det är ungefär 13-14 procent av den årliga kostnaden för vården, psykiatrin oräknad.
Tack vare denna och andra granskningar, får svensk vård god kunskap om var riskerna finns och därmed alla möjligheter att minska riskerna.
Finessen med denna världens största granskning är att den sker på samma sätt och hela tiden. Alla landsting och regioner får ett kvitto på om insatta åtgärder gett effekt.
Jag ser redan fram emot nästa rapport, som kommer nån gång efter nyår.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Tack för att du hjälper oss!
Svensk hälso- och sjukvård erbjuder en vård i världsklass. Det framgår av både internationella jämförelser och nationella mätningar. Men samtidigt finns en bild, i media och allmän debatt, som säger något annat. Och visst har även världens bästa vård brister. Det kan till exempel gälla väntetider och bemötande, omogna datasystem, och bristande jämlikhet.
Kommentarer