Publicerad: 28 augusti 2014

Nyhet

Ett steg mot bättre avfallsinsamling

Ett steg mot en bättre fungerande avfallsinsamling. Så kommenterar SKL regeringens beslut om nya regler för producenternas insamling av tidningar och förpackningar.

Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

– Det finns ett stort miljöengagemang bland invånarna och många vill sortera sitt avfall. Men insamlingen av tidningar och förpackningar brister. Därför är det bra att regeringen nu skärper kraven på producenternas insamling och att man betonar att de behöver ha ett bra samarbete med kommunerna för att insamlingen ska fungera väl, säger SKL:s ordförande Anders Knape.

Vid en presskonferens på torsdagen framhöll miljöministern bland annat följande delar från regeringens beslut:

Återvinningsstation.

• Ett förtydligande om att producenterna kan låta en kommun sköta insamlingen av tidningar och förpackningar genom att anlita kommunen som entreprenör.

• Krav om att mer tidningar och förpackningar ska samlas in och att insamlingen ska ske mer hushållsnära.

– SKL kommer att stödja kommunerna med att hantera det nya regelverket och företräda kommunernas intressen i dialog med producenterna. Vi har goda förhoppningar om att kunna få till ett bra samarbete med producenterna, vilket är avgörande för att nå bättre resultat än i dag, säger Anders Knape.

Läs vidare

Kontakt

Välkommen att skicka din fråga till SKL!

Gäller din fråga arbetsrätt eller kollektivavtal/förhandling?

SKL:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det.
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!

Sidfot