Publicerad: 21 november 2014

Nyhet

Fler feriejobb i landstingen

Nästan 80 000 ungdomar, var fjärde 16-18-åring, hade i somras ett feriejobb i kommun eller landsting. Efterfrågan är mycket stor. Inom landstingen ökade antalet ferieplatser med 50 procent.

Håkan Sörman, VD på Sveriges Kommuner och Landsting.

Feriejobb sommaren 2014 (PDF, nytt fönster)

– Det stora intresset för feriejobben är glädjande. Det är positivt att kommuner och landsting bidrar till att många unga får arbetslivserfarenhet. Feriejobben är också ett bra sätt för arbetsgivarna att visa upp alla de spännande jobb som finns i välfärden, säger Håkan Sörman, VD för Sveriges Kommuner och Landsting.

Sommaren 2014 feriejobbade 78 000 ungdomar i kommuner och landsting. Det är en liten minskning jämfört med året innan, vilket kan förklaras med att ungdomarna fick andra sommarjobb, att ungdomskullen minskar samt med högre löner i en del kommuner, vilket leder till något färre platser. Inom landstingen ökade platserna från 2 000 till 3 000.

Större efterfrågan än tillgång

Ung man som feriejobbar på ett äldreboende pratar med en gammal man.

Trots det stora antalet feriejobb, är efterfrågan på jobben mycket större än tillgången. Totalt fick 53 procent av alla som sökte ett feriejobb/feriepraktik. I kommunerna var andelen 60 procent och i landstingen 12 procent.

– Utan tvivel vill fler ungdomar ha feriejobb. Att ökningen är så stor inom landstingen visar på stor potential. Det är förstås viktigt att arbetsuppgifterna är meningsfulla och det finns handledare som ger bra introduktion. En utmaning är att sporra killar till traditionellt kvinnliga yrken och det omvända, säger Håkan Sörman.

Två tredjedelar av kommunerna och samtliga landsting/regioner har en strategi med feriejobben som framför allt syftar till att marknadsföra kommunen som arbetsgivare och att ge unga en första introduktion på arbetsmarknaden. Andelen kommuner som anger att de har en strategi ökar några procentenheter varje år.

Läs vidare
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!

Sidfot