Publicerad: 22 maj 2014

Nyhet

Han får Guldlänken för passionerat it-arbete

I 20 år har han arbetat med att förändra det digitala samhället, nyligen med en kommunal webbplats som fokuserar på passion och känsla. Därför har Joakim Jardenberg, internetchef i Helsingborg, tilldelats Guldlänken 2014, för årets offentliga innovatör.

– Vi vill med utmärkelsen uppmuntra modigt ledarskap och starka individer som vågar utmana gamla strukturer och arbetssätt. Joakim Jardenberg har gjort det under många år. Bland annat har han lett arbetet med att engagera människor och företagare att bli medskapare till en alternativ och spännande kommunal webbplats åt Helsingborgs stad. Dessutom rodde han det iland under kort tid och lyckades hålla kostnaderna nere, säger Per Mosseby, chef på avdelningen för digitalisering på Sveriges Kommuner och Landsting.

Helsingborgs stad har i dag två webbplatser. En som, sedan tidigare, guidar besökaren till information om kommunens verksamhet och olika tjänster – och en som fokuserar på medborgarnas passion och känsla. Den erbjuder bland annat tips om kommunens bästa hångelplatser och olika sport- och nöjesarrangemang.

Joakim Jardenberg har genom åren arbetat med digital samhällsförändring ur olika perspektiv. Han är känd som debattör, föreläsare och som en aktiv och engagerad deltagare i diskussioner över många olika digitala kanaler. Han arbetar också som rådgivare i internetfrågor för stora börsbolag samt som entreprenör, idégivare och delägare i flera nystartade företag, så kallade startups.

Priset delades ut på onsdagskvällen av it- och energiminister Anna-Karin Hatt, under konferensen Offentliga Rummet 2014, i Karlstad.

Guldlänken arrangeras av VINNOVA, Sveriges Kommuner och Landsting, E-delegationen samt Offentliga Rummet. Guldlänken premierar årets offentliga innovatör.

Guldlänken

IT-minister Anna-Karin Hatt och Joakim Jardenberg, vinnare av Guldlänken 2014.

IT-minister Anna-Karin Hatt och Joakim Jardenberg, vinnare av Guldlänken 2014. Foto: Karlstad kommun.

Juryns motivering: Under 20 år har Joakim Jardenberg arbetat inom många olika perspektiv på den digitala samhällsförändringen. Sedan en tid är han internetchef i Helsingborg och har bland annat alldeles nyligen introducerat en ny och kompletterande typ av kommunal hemsida med fokus på passion och känsla, snarare än på information. Dessutom producerad på ett sätt som är ovanligt i den kommunala världen; extremt snabbt, med väldigt liten budget och en liten intern arbetsgrupp. När Guldlänken från och med i år främst fokuserar individers betydelse som eldsjälar och som inspiratörer för att hitta nya vägar inom olika samhällssektorer ser vi i juryn Joakim Jardenberg som en alldeles utmärkt symbol för detta och som en värdig vinnare av Guldlänken 2014!
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!

Sidfot