Publicerad: 3 april 2014

Nyhet

Maktfördelning varierar i kommuner och landsting över tid

Det har varit stora variationer i majoritetsförhållanden i kommunerna de senaste 20 åren. Det visar en ny sammanställning från Sveriges Kommuner och Landsting.

I 79 kommuner har det varit samma politiska sida som styrt sedan 1994, 32 med borgerligt styre och i 47 kommuner har Socialdemokrater eller Vänsterpartiet styrt (Miljöpartiet kan stödja såväl borgerligt- som vänsterstyre i denna sammanställning). En kommun har haft blocköverskridande majoritet sedan 1994, Orust. Två kommuner, Gotland och Nordmaling har bytt från vänster till borgerligt styre vid varje val de senaste fem mandatperioderna.

Maktfördelning i kommuner och landsting

Enpartistyre i tjugo år

I några kommuner har ett ensamt parti styrt sedan 1994. I Vellinge har Moderaterna styrt och i Bromölla, Forshaga, Piteå, Skellefteå, Surahammar och Örnsköldsvik har Socialdemokraterna ensamma styrt.

I landstingen har Halland styrts av borgerliga partier de senaste fem mandatperioderna och i Blekinge, Kalmar, Norrbotten, Västerbotten och Örebro län har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet styrt. (Även här kan Miljöpartiet stödja såväl borgerligt- som vänsterstyre.)

Männen dominerar bland ordföranden

I ca 60 kommuner har det varit samma ordförande under perioden 2002-2014. 24 kommuner har endast haft kvinnor på ordförandeposten och 154 kommuner har haft män.

Även i landstingen dominerar män på ordförandeposterna. De två senaste mandatperioderna har elva landsting endast haft manliga ordförande och fyra landsting har haft endast kvinnor.

Kontakt

Välkommen att skicka din fråga till SKL!

Gäller din fråga arbetsrätt eller kollektivavtal/förhandling?

SKL:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det.
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!

Sidfot