Publicerad: 24 januari 2014

Nyhet

Mindre krångel vid direktupphandling

Regeringens förslag om högre gräns för belopp vid direktupphandling leder till mindre krångel för kommuner och landsting, som i stället kan fokusera på de stora upphandlingarna. Det är ett steg i helt rätt riktning, anser SKL.

Regeringen föreslår beloppsgräns för direktupphandling som är betydligt högre än nuvarande 270 964 kronor. SKL har länge försökt få igenom en rejäl höjning av beloppet och regeringens förslag är ett steg på rätt väg.

– Det här är positivt för våra medlemmar. I stället för att lägga mycket tid och resurser på mindre inköp kan de i stället rikta in sig på de stora upphandlingarna, för att göra verkliga besparingar och nå hög kvalitet, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

Förhoppningen är också att högre direktupphandlingsgränser leder till färre överprövningar. SKL anser dock att gränsen bör vara minst 600 000 kronor för varor och tjänster och för byggentreprenader minst 1,2 miljoner, i linje med vad upphandlingsutredningen föreslog i sitt slutbetänkande.

Hämta hela yttrandet: "Förslag om ändrade regler om direktupphandling" (PDF, nytt fönster)

Läs vidare
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!

Sidfot