Nyhet
De kommuner som använder systematisk uppföljning har blivit bättre på att använda det för verksamhetsutveckling, visar Öppna jämförelser missbruksvård.
Årets Öppna jämförelser missbruks- och beroendevård, den sjunde i ordningen, visar att 88 procent av landets kommuner använder standardiserade bedömningsmetoder i utredningar men att 63 procent fortfarande inte följer upp resultat av insatser på individnivå. Det försvårar arbetet med systematisk uppföljning.
– Det är glädjande att se hur uppföljningarna är till nytta i verksamhetsutvecklingen, något SKL har jobbat hårt för. Fortfarande ser vi ett förbättringsutrymme när det gäller systematisk uppföljning på individnivå, men om goda exempel sprids så hoppas jag att det blir fler framöver, säger Åsa Furén-Thulin, sektionschef, avdelningen för vård och omsorg.
Öppna jämförelser 2015 omfattar 90 indikatorer för kommunernas socialtjänst, landstingens specialiserade beroendevård och gemensamt drivna beroendemottagningar. Resultaten bygger på tre enkäter från hösten 2014; en till kommuner med en svarsfrekvens på 95 procent, en till landsting/regioner där samtliga har svarat och en till beroendemottagningar där 29 av 42 som ingår i målgruppen har svarat.
Öppna jämförelser tas fram av Socialstyrelsen i samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Arbetet sker även i samråd med Vårdföretagarna och Famna.
Tack för att du hjälper oss!