Nyhet
Vården och omsorgen om äldre har både förbättras och försämrats något jämfört med förra året. Det visar en gemensam rapport från SKL och Socialstyrelsen.
Åsa Furén-Thulin.
Årets Öppna jämförelser vård och omsorg om äldre innehåller 28 indikatorer och 15 bakgrundsmått. Precis som tidigare år är det skillnader mellan äldre kvinnors och mäns upplevelse av kvaliteten inom både vården och omsorgen.
– Rapporten speglar olika aspekter av kvaliteten i vården och omsorgen ur den äldres perspektiv. Vi ser både förbättringar och försämringar jämfört med förra årets rapport. De äldre deltar och påverkar alltmer vården och omsorgen, vilket är glädjande. Men vi ser också att det riskförebyggande arbetet har minskat framförallt i hemsjukvården, och att fler äldre förskrivs fler än tio läkemedel, säger Åsa Furén-Thulin, sektionschef på SKL.
Äldreomsorgen får fortsatt goda omdömen av de äldre som har hemtjänst och de som bor på särskilt boende. Resultatet på många av indikatorerna är på riksnivå stabila jämfört med tidigare år. Men det finns en variation i kommunernas resultat, och det finns också skillnader mellan män och kvinnor.
Antalet äldre över 65 år som drabbas av frakturer på lår och höft fortsätter att minska. Men det var nästan dubbelt så många kvinnor som drabbades av fraktur på lår och höft, jämfört med män.
– SKL kommer under året att förstärka vårt stödjande arbete med att förebygga fall och undernäring. Kommuner och landsting har ett gemensamt ansvar att den äldre får en god vård och omsorg, och denna rapport är ett av flera verktyg för att arbeta med kvalitetsförbättringar, säger Åsa Furén-Thulin.
Rapporten Öppna jämförelser vård och omsorg om äldre 2017 bygger på statistik, enkätdata och annan information från kommuner och landsting och regioner, och från personer 65 år eller äldre med hemtjänst eller som bor i särskilt boende.
Syftet med Öppna jämförelser är bland annat skapa öppenhet och insyn i offentligt finansierad vård och omsorg om äldre, och bidra till förbättring och lärande.
Rapporten vänder sig huvudsakligen till beslutsfattare i både kommun och landsting.
Tack för att du hjälper oss!