Undersökningar om sociala medier

Grums kommun och Region Västmanland har de mest engagerande Facebooksidorna av kommunerna, landstingen och regionerna. Det visar SKL:s kartläggning av 2015 års aktiviteter på Facebook.

Kartläggningen visar att många kommuner och landsting är bra på att skapa ett engagerande innehåll som medborgarna vill läsa, gilla och dela. Facebook har blivit ett allt viktigare komplement till övriga kanaler som kommuner och landsting.

Mest engagerande sidorna på Facebook

Grums kommun har de mest engagerande följarna för sin Facebooksida under 2015. I genomsnitt har 44 procent av Grums följare tagit del av sidan på olika sätt (klickat på länkar, kommenterat eller gillat sidan) under en genomsnittlig sjudagarsperiod. Motsvarande engagemang ligger på i genomsnitt 15 procent. Följarna av små kommuners Facebooks sida är generellt sett mer engagerade än följarna av stora kommuner.

Grums kommun har skapat stort engagemang för sin sida, genom inlägg med bilder från kommunens verksamheter och från andra händelser på orten.

Region Västmanland har den mest engagerande Facebooksidan av landsting och regioner. Under en genomsnittlig sjudagarsperiod har 56 procent av följarna tagit del av sidan. Genomsnittet för alla landsting och regioner ligger på 18 procent.

Västmanland skapar ett engagerande innehåll genom att publicera inlägg med bilder och korta filmer kring hälsa, vård och omsorg.

Fakta

Kartläggning har utförts av företaget Smampion på uppdrag av SKL. Data har samlats in från Facebook och analyserats för de undersökta Facebooksidorna mellan 1 januari och 31 december 2015.

Spridningsvärdet (nedan) ger en indikation på vilka inlägg som haft bäst engagemang och beräknas genom antalet och typen av interaktioner (det vill säga delningar, gillanden och kommentarer) på inlägg i förhållande till sidans antal följare.

215 kommuner (av 290 kommuner) och 20 landsting och regioner hade eller startade en Facebooksida 2015, för sin övergripande verksamhet.

Bästa spridningsvärde

Organisation

Poäng (0-100)

Genomsnitt

Katrineholms kommun

30 poäng

18 poäng

Landstinget i Värmland

28 poäng

22 poäng

 

Flest följare i förhållande till befolkning

Organisation

Andel

Genomsnitt

Malung-Sälens kommun

125%

12%

Region Gotland

4,4%

0,9%

 

Tabell över kommuner och landsting på Facebook (Excel, nytt fönster)

Förklaring till tabellens värden och kategorier (PDF, nytt fönster)

Reservation

Några kommuner kan ha Facebooksidor som inte syns när man söker på deras namn. Exempelvis ingår inte Jokkmokks kommun i denna undersökning. Jokkmokk hade i april 2016, motsvarande 101% följare i förhållande till befolkning, näst högst andel av alla kommuner. Vara och Vårgårda kommuner, samt Landstinget i Kalmar län ingår inte undersökningen, på grund av att av deras sidor startade i december 2015.

Goda exempel på framgångsrikt arbete med Facebook

Ansvariga för Facebooksidor i kommuner och landsting berättar om hur de jobbar för att skapa en framgångsrik Facebooksida.

Goda exempel från kommuner

Grums kommun har högst engagemangsandel, näst flest inlägg, och ligger på 12:e plats i antal följare i andel av befolkningen.

Helena Bergström, kommunikationsstrateg på Grums kommun

Övertorneå kommun har tredje högst engagemangsandel, femte plats när det gäller antal inlägg, samt tredje plats när det gäller följare i förhållande till befolkning.

Rolf Kummu, kommunchef, Övertorneå kommun

Goda exempel från landsting och regioner

Region Västmanland har högst engagemangsgrad, näst högst sammanräknad poäng och det näst mest spridda inlägget av alla landsting och regioner i jämförelsen.

Elin Brozén, verksamhetschef kommunikationsenheten, Region Västmanland

Region Örebro län har högst sammanräknad poäng, flest antal inlägg, samt det mest spridda inlägget av alla landsting och regioner.

Victoria Rydergård, Facebookredaktör, Region Örebro län

Landstinget i Värmland har högst spridningsvärde, fjärde högsta sammanräknad poäng, samt tredje mest spridda inlägget av alla landsting och regioner.

Mattias Karlsson, webbansvarig och Ulrika Svanberg, webbredaktör, Landstinget i Värmland

Läs vidare

Informationsansvarig

  • Martin Stockenstrand
    Kommunikatör

Kontakt

Välkommen att skicka din fråga till SKL!

Gäller din fråga arbetsrätt eller kollektivavtal/förhandling?

SKL:s rådgivning riktar sig till personalchefer och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om din fråga är på uppdrag av dessa behöver du ange det.
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!

Sidfot