Publicerad: 25 april 2017

Digitalt lönar sig

Nu har de första kommunerna tagit beslut om att gå in som delägare i Inera AB! Bara en månad efter att erbjudandet skickades ut till kommunerna att bli delägare i Inera AB, har nu Ydre och Degerfors kommuner tagit beslut, och flera kommuner aviserat att de kommer att tacka ja till erbjudandet. Och vi säger förstås: varmt välkomna!

Lena Dahl

Jag hoppas förstås att många kommuner vill bli delägare och dra nytta av de fördelar delägarskapet ger (mer om detta på skl.se/inera). En tydlig positiv effekt av att utveckla och använda gemensamma digitala lösningar ser vi redan i tjänsten SSBTEK, som förenklar handläggningen av ekonomiskt bistånd för i dagsläget 252 kommuner. Tjänsten lanserades 2014 och har hittills kostat kommunerna 1 krona per invånare att använda – samtidigt som den sparar miljardbelopp. SKL:s styrelse konstaterade nyligen att vi nu kommit ikapp utvecklingskostnaderna och kan sänka priset för kommunerna till 80 öre per invånare. Det är en riktigt bra affär.

En annan tjänst där kommuner, SKL och myndigheter gått samman i ett utvecklingsprojekt är Serverat, som syftar till att förenkla för företagare och kommuner. Här var Karlskrona kommun för några veckor sedan först ut med att ansluta sig till den bastjänst som förmedlar information från myndigheternas register och erbjuder företagaren förifyllda uppgifter. Först ut är restaurangbranschen, men fler branscher väntar – många ser fram emot att e-tjänster sparar både tid och pengar.

En förutsättning för de digitala tjänsterna är förstås att det finns ett robust och pålitligt bredband att använda. Därför är det glädjande att konstatera att 83 procent av Sveriges kommuner nu har en bredbandsstrategi – en stor ökning jämfört med 2010 då andelen endast var 15 procent. Det visar den enkät som SKL genomfört för sjunde året, tillsammans med PTS och Bredbandsforum. Utbyggnaden sker till största delen i kommunal regi, vilket stärker SKL:s uppfattning att offentliga aktörer ska vara ledande i utbyggnaden.

Lena Dahl

Tidigare krönikor

Hjälpte informationen på sidan dig?


User information

Tack för att du hjälper oss!

Sidfot