Webbhandboken förvaltas och utvecklas av webbredaktionen på SKL.
Webbhandboken riktar sig till SKL:s egna medarbetare och används som stöd för att höja kvaliteten på det innehåll som publiceras på våra webbplatser. Vissa delar av webbhandboken fungerar som ett uppslagsverk, andra delar kan du kopiera lösningar från och använda på de sidor du jobbar med.
Merparten av webbhandboken är åtkomlig även för läsare utanför SKL:s organisation. Vi uppmuntrar kommuner, landsting och regioner att återanvända hela eller delar av webbhandboken och dess innehåll. SKL ska då anges som källa.
Riktlinjer och exempel är utformade för att att passa SKL:s verksamhet, organisation, webbplatser och webbpubliceringsverktyg. Vi kan inte garantera att webbhandboken går att använda i andra organisationer utan anpassningar.
Webbhandboken publiceras på skl.se under licensformen ”Creative Commons erkännande, icke kommersiell, dela lika”. Det är alltså inte tillåtet att använda webbhandboken i kommersiellt syfte.
I korthet innebär licensformen att SKL tillåter andra att använda, sprida, göra om, modifiera och bygga vidare, och skapa nya verk utifrån webbhandboken – men inte att verket används i kommersiella sammanhang. Licensen säger också att SKL erkänns som upphovsman och ska anges som detta, samt att de verk som skapas utifrån webbhandboken ska licensieras under samma villkor.Licenstexten för Creative Commons
Allt webbarbete på SKL utgår från Post och telestyrselsens rekommendationer för webbutveckling, som samlas på webbplatsen webbriktlinjer.se. I webbhandboken tar vi upp sådant som inte står i webbriktlinjer.se eller är en praktiskt tillämpning av riktlinjerna där.
Riktlinjerna i SKL:s webbhandbok kan eventuellt skilja sig från det som andra aktörer rekommenderar, om vi anser det vara motiverat utifrån våra egna behov.
Webbhandboken ska vara ett underlag för eget arbete, inte ett färdigt facit. Den är framtagen för att passa på SKL:s webbplatser, så vissa delar kommer att behöva anpassas till andra förutsättningar, som till exempel antalet tecken i en rubrik. Det mesta i webbhandboken bygger på etablerad kunskap och innehållet går därför troligen att tillämpa i andra organisationer utan alltför stora anpassningar.
Tack för att du hjälper oss!